Home InfoDruštvo Intervju: Saša Edi Đorđević i njegov 5.roman Umetnik

Intervju: Saša Edi Đorđević i njegov 5.roman Umetnik

by Redakcija

Posle dve godine pauze, danas ponovo imamo priliku da na našem portalu ugostimo smederevskog policijskog oficira, muzičara, književnika i glumca, Sašu Edija Đorđevića, koji je jesenas objavio svoj peti roman – Umetnik. Više o Ediju možete da pročitate u našoj rubrici Ko je ko, a ovom prilikom ćemo se ograničiti samo na aktuelnosti.


SDCafe.rs:
Da počnemo hronološkim redom kojim su se pojavljivale aktivnosti u tvom životu: kako napreduje profesionalna karijera u Ministarstvu unutrašnjih poslova?

Privodim je kraju, posle tridesetogodišnje službe. Perfekcionista kakav jesam, tek delimično sam zadovoljan postignutim. Moglo je to, i moralo, bolje, ali bilo je šta je bilo. Sada, na jedva godinu dana do penzije, počinje da biva sve manje važno koliko jesam ili nisam bio uspešan i iskorišćen u profesiji. Popravke nema.

 

SDCafe.rs: Šta kad odeš u penziju?

Na društvenom planu, trudiću se da i dalje budem od koristi zajednici, na ovaj ili onaj način, koliko bude bilo prilike. Privatno, dodaću gas u umetničkom radu. I u treningu, naravno, jer to je deo mene već više od četrdeset godina.

SDCafe.rs: Korona je sada prošlost, tvoj muzički bend Patrias je nastavio da radi? Probe i pravljenje novih pesama

Prinudni zastoj u stvaranju muzike je, eto, završen, ali je ostao trag i u našem radu i na čitavoj rok sceni. Sve se smirilo i usporilo. Doduše, stvari se nekako normalizuju u poslednje vreme, pa se nadam najboljem. Mi smo nastavili da nastupamo i da spremamo treći album. Takođe, došli smo na ideju da, sa prijateljima iz raznoraznih muzičkih žanrova, iz Srbije i inostranstva, napravimo nov bend, koji će se baviti eksperimentalnom muzikom. Više o tome nekom drugom prilikom, kad konkretizujemo stvari.

SDCafe.rs: Kako si zadovoljan razvojem događaja u vezi sa novim romanom? Kakva je to priča?

Bilo je poteškoća oko izdavanja Umetnika, izgubio sam izvesno vreme u jalovim pregovorima sa nekim izdavačima. Kada sam se konačno našao sa uredništvom IP Panonije, sve je krenulo kao podmazano. Zajednički smo predstavili javnosti moj peti roman, na latinici, i prva četiri na ćirilici. Inače, Umetnik je antiratna akciona drama, puna emocija i dinamične radnje, sa likovima koji nemaju imena, nacionalnost i boju kože, već su određeni nadimcima i ulogama koje sam im dodelio u ovom delu. Veoma sam zadovoljan reakcijama ljudi koji su do sada pročitali roman.

 

SDCafe.rs: Kakvi su ti književni planovi za budućnost?

Prvo, već narednih dana, učestvovaću, sa još dvadesetak ozbiljnih, slobodan sam da iskoristim izraz vrhunskih imena savremene srpske književnosti, u zbirci pripovedaka koju priprema moj dragi prijatelj i kolega, višestruko nagrađivani pisac Nenad Milkić. Svako od nas će dobiti mesta za jednu kratku priču. Posle toga, nastaviću sa pisanjem svog šestog romana, koji sam odavno započeo.

 

SDCafe.rs: Na kraju, stigli smo i do kinematografije. Šta se tu dešava?

Jedan po jedan, u javnosti se pojavljuju filmovi u kojima sam glumio: Here be Dragons (Australija), My son Hunter (SAD), Oluja (Srbija), i jedva čekam da ih vidim. Uskoro me čeka snimanje druge sezone domaće serije „U klinču“, gde imam manju ulogu. Od ličnih projekata, nastavljam sa borbom oko budžeta za igrani film Leptir, čiji sam scenarista i koautor pripovetke iz koje je nastao, i sa pripremama za snimanje kratkih filmova Prijatelj i Pesnik, za koje sam koautor scenarija. Sva tri bi trebalo da budu snimana u Smederevu, na šta ću, ako se to i ostvari, biti veoma ponosan.

 

SDCafe.rs

 

Saša Đorđević Edi

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!