Home Info Hteli da prodaju zemlju za dva dana!

Hteli da prodaju zemlju za dva dana!

by redakcija

U jeku pregovara vlasti sa zainteresovanim investitorima o prodaji „Železare Smederevo“, čelnici ove kompanije odlučili su da otuđe 37 hektara zemljišta te državne firme.
Ministarstvo privrede zahtevalo hitnu obustavu prodaje nakon pritužbi da je reč o nameštenom oglasu.
Prodaja parcela u Industrijskom parku u Smederevu trebalo je da bude obavljena u roku od samo dva i po radna dana, a nakon pritužbi privrednika da je reč o nameštenoj prodaji, Ministarstvo privrede zahtevalo je od rukovodstva hitnu obustavu prodaje zemljišta, saznaje „Alo!“.

Naime, „Železara Smederevo“ je u subotu, 7. decembra, javno oglasila prodaju 14 parcela ukupne površine 370.743 metara kvadratnih u Industrijskom parku u Smederevu. Početna vrednost ponuđenog zemljišta procenjena je na 3,3 miliona evra, budući da je minimalna cena utvrđena na devet evra po kvadratu. Radi učešća u prodaji trebalo je uplatiti depozit od 10.000 evra i ponudu dostaviti isključivo lično na adresu sedišta firme u Smederevu, a rok za dostavljanje ponuda istekao je već juče, 11. decembra, u podne.

Namera čelnika „Železare“ da na ovaj način otuđe državnu imovinu iznenadila je i resornog ministra Sašu Radulovića, s kojim se, kako saznajemo, niko nije konsultovao u vezi sa ovim poslom.

– Ministarstvo privrede je o tome dobilo informacije iz objavljenog oglasa, ali je dobilo i pritužbe brojnih privrednika, predstavnika raznih poslovnih udruženja i zainteresovanih kupaca, koji su se žalili na nerealno kratke rokove za dostavljanje ponuda i izrazili osnovane sumnje da je prodaja pod takvim uslovima jedino moguća za unapred poznatog kupca. Zahtevali smo od rukovodstva „Železare“ da obustavi prodaju zemljišta na ovakav način. U utorak nam je obećano da će to učiniti i oglasom obustaviti prodaju – rečeno je našem listu u tom ministarstvu, odakle napominju da za čeličanu postoje zainteresovani ozbiljni investitori.

– Oni trenutno temeljno analiziraju stanje i potencijale prema dostupnim bilansima i krajnje je neozbiljno da se stanje u preduzeću za čije ulaganje sprovode profesionalne procene promeni prodajom imovine. Posebno na ovakav način – upozoravaju iz Radulovićevog kabineta.

Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije, upozorava da je rok od dva i po radna dana za prikupljanje dokumentacije, uplatu depozita i ličnu dostavu ponude prekratak za svakog ponuđača, ukoliko nije unapred obavešten o uslovima i vremenu objavljivanja oglasa.
– Na ovo su upozorili naši lokalni privrednici zainteresovani za kupovinu tog zemljišta, a koji sumnjaju da je na ovaj način pripremljena prodaja za kupca čija namera nije pokretanje proizvodnje na tom zemljištu, već njegova preprodaja po višoj ceni – naveo je Rajić za „Alo!“. On smatra i da je cena od devet evra po kvadratu relativno niska, imajući u vidu lokaciju, odnosno blizinu luke na Dunavu.
– Ministarstvo privrede moralo bi da utvrdi ko je odgovoran za započetu rasprodaju parcela i da li je određena cena realna kako bi se sprečilo da država po ko zna koji put na ovaj način bude oštećena – zaključio je Rajić.

„Železara“: Nije bilo ponuda!

Iz „Železare Smederevo“ našem listu je rečeno da do zaključenja oglasa nije bilo ponuda za kupovinu predmetnih parcela, uz objašnjenje da je način i postupak prodaje zemljišta utvrđen još 12. jula na skupštini društva.
– Zvaničnu procenu parcela je uradio ovlašćeni procenitelj – poručili su iz Železare.

Sanja Đorđević
 

Izvor: Alo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!