Home Info Havarija u Železari, obustavljena proizvodnja

Havarija u Železari, obustavljena proizvodnja

by redakcija

U Železari Smederevo u pogonu Aglomeracija,  srušio se transporter za rudu i punjenje visoke peći,zbog čega je potpuno obustavljena proizvodnja, saznaje „Politika“ iz nezvaničnih izvora u srpskoj čeličani. Sreća u nesreći je što se u trenutku havarije niko od zaposlenih nije našao u blizini jer je bilo vreme ručka, pa je obrušavanje „grdosije“ visoke tridesetak i široke oko 50 metara prošlo bez povređenih, takođe nezvanično saznajemo. Menadžment HPK o tome ćuti jer čak ni zaposleni nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju, osim naređenja da iz bezbedonosnih razloga ne prilaze tom mestu.

„Mi smo samo dobili informaciju da se to dogodilo i da povređenih nema, a ostalo ću proveriti kod nadležnih”, kazala je za „Politiku“ Tanja Orlandić, nova direktorka Sektora za odnose sa javnošću u železari, kada smo je pitali da li Visoka peć 2 radi ili ne, i da li će havarija dovesti do većih zastoja.

Kako nezvanično saznajemo, ni Visoka peć 1 ne radi već duže vreme. Ona je stavljena na „ tihi hod“ ubrzo pošto je u septembru pompezno upaljena „dvojka“ u prisustvu premijera Aleksandra Vučića. Tada se spekulisalo o njenom gašenju, navodno zbog remonta, o čemu je Politika pisala, ali je menadžment čeličane to demantovao.

Ispostavilo se, međutim, da je VP broj 1 zaista prestala sa proizvodnjom, što zbog višegodišnje izraubovanosti dok je sama radila, što zbog pada tražnje za smederevskim čelikom usled produbljavanja krize na svetskom tržištu. Nije nemoguće da po povratku sa prazničnih odmora zaposleni budu poslati na prinudne odmore i plaćena odsustva, o čemu bruji cela fabrika u Smederevu.

Niko od sindikalnih lidera danas ne odgovara na naše pozive. 

Olivera Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!