Home InfoHronika Gorica Petković pet i po sati odbacivala optužbe

Gorica Petković pet i po sati odbacivala optužbe

redakcija

SMEDEREVO, 21. decembra 2010. (Beta) – Prvookrivljena u predmetu invalidskih penzija pravnik Gorica Petković, za kojom je 2005. bila raspisana poternica, pošto se 5. decembra samoinicijativno javila i pritvorena, danas je saslušavana na glavnom pretresu  u Višem smederevskom sudu pet i po sati.

Goricu Petković, pravnika iz Smedereva, koja je tada bila zaposlena u filijali republičkog Penzijsko-invalidskog osiguranja Smederevo tužilac tereti za 24 krivična dela – 11 primanja mita pomaganjem, tri falsifikovanja službene isprave, dva dela davanja mita i osam zloupotreba službenog položaja.

Predsedavajući sudijskom veću u smederevskom Višem sudu Dragoslav Milanović danas je ispitao prvookrivljenu po deset optužbi.

Petkovićeva je izjavila da nije kriva po optužnici i i odbacila krivicu za svih deset optužbi o kojima je ispitivao predsedavajući sudijskog veća Višeg suda Dragoslav Milanović.

Okružno javno tužilaštvo, odnosno sada Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv 32 osobe, od toga 19 lekara iz Smedereva, Majdanpeka, Bora, Beograda i Zemuna koji su, kako navodi istraga, kriminalnim radnjama omogućili većem broju osoba da ostvare invalidsku penziju iako na to nisu stekli zakonsko pravo.

Jedan od njenih branilaca, Radislav Maravić izjavio je ranije agenciji Beta da je Gorica Petković, koja je bila sedam meseci u pritvoru tokom 2005. imala korektno i fer držanje u pritvoru i na sebe uzimala veći deo krivice nego što je realno. Maravić je naglasio da je Petkovićka imala "časno ponašanje u svojoj odbrani tokom čitavog postupka".

Visoki policijski službenik je, uz uslov da ne bude imenovan, danas agenciji Beta potvrdio da je Gorica Petković sve vreme istrage imala krajnje korektan i fer  pristup  i da je u pretkrivičnom postupku pokazala maksimalno strpljenje.

Petkovićeva je i danas, tokom pet i po sati ispitivanja imala razumevanja za svedoke i okrivljene koji su je teretili u pretkrivičnom postupku i pokušala da sudiji objasni motive njenih tužilaca.

Prookrivljena je odbila optužbu doktora Miloša Ivkovića koju je izrekao u predkrivičnom postupku da je Gorici dao l.300 nemačkih maraka a kasnije i 3.800 evra.

Petkovićeva je rekla da nikada nije tražila niti primila taj novac ali, na sudijino pitanje zašto to Ivković tvrdi, rekla da ga razume: Ivković je bio bolestan, obećano mu je da će biti pušten ako je tereti i da je pokleknuo pod pritiskom. Ivković je umro dan pred podizanje optužnice.

Prvookrivljenu je teretila i doktorka Olga Zlatanović Ostojić tvrdnjom da joj je dala 800 evra kao "mali poklon za decu", kao i da je od drugih osoba uzela više hiljada evra.

Petkovićeva je navela da joj je Olga Zlatanović Ostojić samohrana majka i da joj je poverila da je morala da je tereti inače bi je zatvorili, a deca bi joj završila u Zvečanskoj. Ostojićka je u istrazi rekla da je od Gorice dobila dva puta po 800 evra kao "mali poklon za decu".

Na početku glavnog pretresa Gorica Petković je izjavila da ostaje pri svojoj ranijoj odbrani pred istražnim sudijom ali ne i izjavama koje je dala u policiji pod psihičkim pritiskom u sedmomesesčnom pritvoru.

Ona je takođe rekla da povlači izjavu koju je izrekla u ljutini i kojom  je teretila doktorku Jasnu Avramović za 4.800 evra.

Petkovićeva je objasnila da je Avramovićevu teretila jer je "do njenih ušiju došlo" da je istraga povodom invalidskih penzija počela na inicijativu Jasne Avramović.

Petkovićeva je rekla i da ne ostaje pri ranijim optužbama doktora Radomira Cvetkovića, Ratka Durutovića i Mikija Radovića jer ih je dala izmorena sedmosečnim pritvorom.

Glavni pretres za navodno primanje mita, zloupotrebu položaja i falsifikovanja isprava počeo je u junu 2007. u odsustvu prvookrivljene Gorice Petković koja je po puštanju iz pritvora otišla u Crnu Goru na lečenje i drugookrivljenog lekara iz Majdanpeka Miljojka Nešovića koji se lečio u Kosovskoj Mitrovici.

Viši sud u Smederevu ocenio je da je Gorica Petković u bekstu i za njom raspisao poternicu. Ona se samoinicijativno posle pet godina odsustvovanja javila u pritvor 5. decembra 2010.

U dosadašnjem postupku suđenja u odsustvu prvookrivljene nijedan svedok nije teretio Goricu Petković, niti lekare specijaliste Živoslavku Branković, koja je posle pokretanja istrage počela privatnu praksu i Jasnu Avramović, koja je u vreme pokretanja istrage bila predsednik opštine Smederevo, a sada je zamenik gradonačelnika.

Protiv Gorice Petković optužnica je proširivana 17 puta.

(Kraj) msp

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!