Home ZanimljivostiTehnologija Google zatažio dozvolu da Srbiju uključi u Street View

Google zatažio dozvolu da Srbiju uključi u Street View

by redakcija

Rodoljub Šabić, poverenik za informisanje i zaštitu podataka o ličnosti, na svom twitteru saopštio je da je Google podneo formalan zahtev u vezi sa uslovima realizacije projekta Street View u Srbiji.

 

Rodoljub Šabić kaže za B92 da će u najkraćem mogum roku odgovoriti na zahtev Gugla. 

– Nema nikakvog razloga da Srbija ide mimo sveta. Ceo projekat nudi mnogo zanimljivih stvari i mogućnosti, ali sa sobom i nosi neke rizike koji su već uočeni u zemljama u kojima je realizovan. Google je već imao problema u oblasti koja mene zanima, a to je zaštita ličnosti i privatnosti – kaže Šabić. 

Poverenik za zaštitu podataka je rekao da će od Googla tražiti garancije da su rizici koji su uočeni u zemljama EU svedeni na minimum. 

– Ja nemam nemeru da kao predstavnik države Srbije otežavam nameru Googlea da realizuje ovaj projekat, ali ću insistirati da i u Srbiji važe standardi koji su važili i u drugim zemljama. Google će morati da da garancije da standardni privatnosti neće biti dovedeni u pitanje. Ja ću odrediti jasne uslove koje Goole mora da poštuje. Ako ne pruži odgovarajuće garancije ja mogu da zabranim taj projekat – objasnio je Šabić. 

Procedura je takva da kada se na zahtev odgovori potvrdno – prvo vozila opremljena logom Google-a i kamerama kreću da snimaju ulice u Beogradu, a potom i u drugim srpskim gradovima i mestima. 

Uobičajeno je da ta snimanja traju oko tri meseca, a aplikacija Street View, koja omogućava korisnicima šetanje po ulicama snimljenih gradova i razgledanje znamenitosti, moći će se koristi minimalno šest meseci kasnije. 

Google je do sada snimio oko 50 država uključujući i naše susede Hrvatsku i Mađarsku, a u toku je snimanje Slovenije. 

Street View je Google-ov dodatak popularnom servisu Maps uz koji se možete spustiti na lokaciju koju pretražujete i gledati je kao da ste tamo. Naravno, da bi tako nešto bilo funkcionisalo potrebno je fotografisati lokacije, obraditi fotografije i izraditi virtuelni prostor.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!