Home InfoHronika Godišnjica tragedije u kojoj je poginulo 2.500 Smederevaca

Godišnjica tragedije u kojoj je poginulo 2.500 Smederevaca

redakcija

Obeležavanje godišnjice tragedije počelo je parastosom žrtvama u Spomen-kosturnici na Starom groblju, a komemoracija je održana kod spomenika "5. jun" u 14.14 sati, u isto vreme kada je 1941. godine eksplodiralo skladište municije.
Vence na spomenik žrtvama položili su predstavnici porodica nastradalih, lokalne samouprave, boračkih udruženja, nevladinih i političkih organizacija, a zatim su učenici Gimnazije održali prigodan program pred nekoliko stotina Smederevaca.

Posle okupacije Srbije u aprilu 1941. godine, Nemci su odlučili da u Smederevu skladište oružje i municiju koju su oduzeli od jugoslovenskih vojnika ili zatekli u magacinima Jugoslovenske vojske na području Srbije.

Smederevo je 5. juna 1941. godine zadesila najveća tragedija u njegovoj dugoj prošlosti – od eksplozije municije deponovane u Smederevskoj tvrđavi, u 14.14 sati je poginulo oko 2.500 ljudi iz grada i okoline.

To je broj identifikovanih žrtava, ali tačan broj poginulih nije utvrđen, pošto se ne zna ko se iz drugih mesta našao u Smederevu ili putovao železnicom. Broj ranjenih je bio nekoliko puta veći.
Od siline eksplozije dve trećine zgrada i kuća u Smederevu je bilo srušeno ili oštećeno.

Vlada Milana Nedića je obrazovala Komisiju za obnovu koja je postupno obnovila grad, uz masovan rad dobrovoljaca iz cele Srbije. Do 1943. grad je obnovljen.

U skladištu koje je esplodiralo, pored buradi sa barutom je skladištena puščana municija, avionske bombe, granate, parafin, puške, mitraljezi, topovi, zaprežna vozila, ali i više od 1.000 buradi od 200 litara benzina.
Uzrok eksplozije do danas je nerasvetljen. Po jednoj verziji u pitanju je nesrećni slučaj, a po drugoj komunistička diverzija.

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!