Home InfoDruštvo Godinu dana od ubistava u „Ribnikaru“: Dan plača

Godinu dana od ubistava u „Ribnikaru“: Dan plača

by redakcija1

Danas se obeležava godinu dana od događaja koji je zauvek promenio naše poimanje stvarnosti.

Tačno u 8 sati i 40 minuta, u trenutku kada je 3. maja 2023. K.K. pucao na čuvara, đake i nastavnicu istorije, okupio se veliki broj građana ispred osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, a nastavili su da dolaze tokom dana kako bi odali poštu žrtvama.

Na ulazu je postavljena instalacija „Veo plača“ sa imenima žrtava – ubijeno je devetoro dece, učenice petog razreda Bojana Asović i Ana Božović,  đaci sedmog razreda Katarina Martinović, Mara Anđelković,  Ema Kobiljski, Sofija Negić, Andrija Čikić, Adriana Dukić, Angelina Aćimović (koja je preminula 12 dana kasnije) kao i čuvar Dragan Vlahović.

Ovim povodom mesto događaja posetile su i mnoge javne ličnosti iz raznih sfera, a nebrojene su se takođe oglasile ili nekim simboličnim činom doprinele obeležavanju godišnjice i čuvanju sećanja na nastradale.

U ovogodišnjoj poslanici patrijarh Porfirije se takođe osvrnuo na godišnjicu događaja u „Ribnikaru“ poručujući da odrasli nisu stvorili svet u kome se vrlina i drugarstvo cene i da deca koja rastu mogu da stvore bolji svet ukoliko na nasilje ne uzvraćaju nasiljem već dobrotom.

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!