Home Info Finska hala – srpski običaji

Finska hala – srpski običaji

by redakcija

Iako je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović pre dve nedelje izjavila za naš list da „nema govora o probijanju rokova za izgradnju hale finskoj PKC grupi”, oko ovog posla se toliko „zakuvalo” da je početak radova, najavljen za polovinu jula, ozbiljno doveden u pitanje. Samim tim pod znakom pitanja je i ugovoreni rok za završetak radova, što grad može dovesti u ozbiljne probleme.

Lokalna komisija sprovela je javnu nabavku i posao gradnje hale od oko 20.000 kvadrata poverila beogradskom konzorcijumu „Meta Balkan” na osnovu najniže ponuđene cene. Drugoplasirani ponuđač, konzorcijum šest firmi, među kojima su i dva najozbiljnija smederevska graditelja – ITG i VIG, uložili su žalbu Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i zatražili da se preispita odluka komisije. Automatski, postupak dodele ugovora je stopiran do konačne odluke.

 U žalbi, u koju je „Politika” imala uvid, podugačak je spisak manjkavosti. Konkursnom dokumentacijom traženo je da svaki ponuđač u prethodne tri godine ima ostvaren prihod od gradnje najmanje milijardu dinara, uz mišljenje revizora i bilans stanja. Jedan od članova konzorcijuma „Meta Balkan” prikazao je duplo manji prihod, a u žalbi se navodi da nedostaje i mišljenje revizora. Takođe, jedna firma iz istog konzorcijuma nije dostavila validnu potvrdu da joj nije zabranjeno obavljanje delatnosti, a navodi se da nisu jasno precizirane ni međusobne obaveze članica konzorcijuma, kako je propisano Zakonom o javnim nabavkama. Spisku manjkavosti ni ovde nije kraj . Konzorcijum kome je komisija poverila krupan „zalogaj” gradnje hale, nije dostavio ni validnu popisnu listu osnovnih sredstava o ispunjenosti tehničkog kapaciteta.

 Stiče se utisak da je ponuda krajnje neozbiljna, pogotovo ako se uzme u obzir da je vrednost javne nabavke 700 miliona dinara, ocenile su članice drugoplasiranog konzorcijuma. Oni se pitaju kojim će sredstvima i radnom snagom vodeći član „Meta Balkan” izvesti radove sa 50 odsto učešća, ako je poznato da ima jednog zaposlenog mesečno i nije dokazao da poseduje mehanizaciju za ovakav projekat. Takođe navode da projektantska firma iz konzorcijuma nema dokaze da ima zaposlene projektante sa licencom, niti da će ih angažovati tokom projekta.

Ali to nije sve. Postupkom izbora izvođača radova za halu PKC baviće se čak i smederevsko pravosuđe. Ovih dana na adresu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu stigla je anonimna krivična prijava zbog sumnji u regularnost sprovedene javne nabavke, nezvanično saznaje „Politika”. Prijava je navodno podneta protiv odgovornih lica u Gradskoj upravi, Direkciji za izgradnju grada i članova konzorcijuma „Meta Balkan”.

Gradnja objekta od oko 20.000 kvadrata, u kome će PKC u svojstvu zakupca proizvoditi auto-kablove, planirano je da počne polovinom jula i da se završi 8. decembra. Primopredaja je dogovorena za kraj godine kada bi finska kompanija preselila i proširila proizvodnju iz privremenog objekta u kome radi od marta. Grad je za izgradnju hale sa infrastrukturom podigao hipotekarni kredit koji će sa kamatama banke iznositi između 8,5 i devet miliona evra. PKC bi do kraja 2016. trebalo da zaposli 1.500 radnika.

Visoki penali

Ugovorom o zakupu hale u izgradnji, koji su grad Smederevo i PKC potpisali 3. marta, predviđene su kazne ako dođe do kašnjenja u gradnji. Za docnju dužu od 30 dana Smederevo će platiti po hiljadu evra dnevno za svaki dan kašnjenja, do maksimalnog iznosa od 180.000 evra. Ako se rok probije više od 60 dana, PKC može da raskine ugovor. Do ovog dokumenta „Politika” je došla po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, jer nigde do danas nije objavljen.

O. Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!