Home InfoKultura Filmovi u okviru turneje festivala „Slobodna zona“ u Smederevu

Filmovi u okviru turneje festivala „Slobodna zona“ u Smederevu

by Redakcija

U periodu od 12. do 15. juna u Centru za kulturu Smederevo realizovaće se projekcije odabranih filmova u okviru turneje festivala „Slobodna zona“. Turneja Slobodne zone u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Zahvaljujući pažljivoj selekciji tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija. Publika u Smederevu imaće priliku da pogleda filmove „Trougao tuge“, „Utama“, „Prekovremeni rad“ i „Pisanje vatrom“.
Svaka od projekcija počinje u 19 sati u Koncertnoj dvorani, a ulaz je besplatan.

Igrani film „Trougao tuge“ (Švedska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Turska, Grčka) u režiji Rubena Estlunda biće prikazan 12. juna. Film je smešten u svet visoke mode, u kojem srećemo par manekena koji se nalazi na raskrsnici svojih karijera. Oni su pozvani na luksuzno krstarenje kao instagram influenseri kako bi dodatno doprineli glamuru neobičnog i, pre svega, prebogatog društva koje se našlo na jahti. Kada jahta potone, nasukani su na pustom ostrvu s grupom milijardera i čistačicom. U borbi za preživljavanje i opstanak na ostrvu, stare društvene hijerarhije se raspadaju i preokreću.

Film „Utama“ (igrani, Bolivija, Urugvaj, Francuska) u režiji Alehandra Loajsa Grisija na programu je 13. juna.
Prema legendi sa Anda, kada kondor, impozantna južnoamerička ptica dugog životnog veka, odluči da nema svrhe da nastavi da zamahuje svojim ogromnim krilima, izvršava samoubistvo bacivši se na stene. U raskošno izvedenom debitantskom filmu pod imenom Utama bolivijskog pisca i reditelja Alehandra Loajsa Grisija, sličan pad u beznađe doživljava i njegov ljudski pandan. U bolivijskom delu andske visoravni, stariji kečuanski ljubavni par, koji je godinama živeo mirnim životom, suočava se sa nemogućom dilemom tokom neuobičajeno duge suše: odupreti se ili biti poražen neprijateljski nastrojenim okruženjem i nemilosrdnim protokom vremena.

Francuski igrani film „Prekovremeni rad“ koga je režirao Erik Gravel biće prikazan 14. juna. Filmska priča upoznaje gledaoce sa Džuli koju zatičemo u luksuznom hotelu u Parizu, gde kao glavna sobarica užurbano i pedantno sređuje apartmane u kojima noć košta verovatno više nego što ona zarađuje održavajući ih besprekornim. Film smešta Džuli upravo u trenutak nacionalnog štrajka javnih prevoznika i razgovora za posao u struci na koji je upravo pozvana. Počinje njena trka s vremenom, i tu leži ceo zaplet: kao u odličnim akcionim filmovima, ova drama je nabijena tempom koji potcrtava sve one paradoksalne situacije u kojima se svaka osoba može naći – kako obezbediti sebi nešto ako konstatno moramo da ostajemo u zoni komfora da bismo uspeli da preživimo?

Poslednji u nizu filmova u okviru ovogodišnje turneje „Slobodne zone“ je dokumentarni film „Pisanje vatrom“ (Indija) a režiju potpisuju Sušmit Goš i Rintu Tomas. Moći ćemo da ga pogledamo 14. juna.
Radi se o snažnom dokumentarnom filmu o novinarkama u Khabar Lahariji, jedinoj indijskoj novinskoj organizaciji koju vode isključivo žene.
Žene Khabar Laharije, sve iz kaste Dalita („nedodirljivih“), spremaju se da pokrenu digitalno izdanje novina, iako mnoge nemaju struju kod kuće. Naoružane pametnim telefonima, glavna reporterka Mira i njen tim istraživačkih novinarki suočavaju se sa nekim od najvećih problema Indije – razotkrivanjem nemilosrdne diskriminacije žena i davanjem glasova potčinjenima u represivnom kastinskom sistemu. Pisanje vatrom beleži njihovu zadivljujuću odlučnost dok se međusobno osnažuju i pozivaju na odgovornost one koji su odgovorni za nepravdu. Film je savršeno predstavio kastni sistem u Indiji, star milenijumima, tradiciju, seksualno nasilje nad ženama i korupciju.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!