Home Info Fijat zainteresovan za saradnju sa Železarom

Fijat zainteresovan za saradnju sa Železarom

by redakcija

Ministar finansija i privrede Srbije Mladjan Dinkić izjavio je u četvrtak da je od potpredsednika Fijat grupe Alfreda Altavile dobio pismo u kome ta kompanija izražava zainteresovanost i nameru da od železare u Smederevu nabavlja limove ukoliko ona investira u liniju za galvanizaciju čelika.

Dinkić je novinarima u fabrici Fijat automobili Srbija (FAS) kazao da je Fijat zainteresovan da u budućnosti kupuje limove za proizvodnju 500.000 automobila godišnje, što je više od godišnje proizvodnje kragujevačke fabrike, odnosno i za druge fabrike u svetu.

"To je šansa za smederevsku železaru, ali uveren sam i za zainteresovane koji bi investirali u liniju za galvanizaciju a koja trenutno ne postoji u Smederevu. Taj čelik mora biti posebnog kvaliteta, po standardima Fijata, da bi bio atraktivan", kazao je on.

Dinkić je dodao da je razgovarao i sa direktorom FAS-a Antoniom Djezare Fererom o mogućnostima dolaska još komponentaša u Kragujevac kako bi što više lokalizovali proizvodnju.

"To mora biti strategija mog naslednika u budućem periodu. Da se nastavi ovaj visoki trend rasta izvoza tako što bi se lokalizovala u što većoj meri proizvodnja i da se već postojeći izvoznici stimulišu da što više malih i srednjih preduzeća zaposle kako bi što više komponenata bilo proizvedeno u Srbiji i više ljudi imalo posao", kazao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, na bazi podataka iz prvih sedam meseci, Fijat će ove godine izvesti automobila u vrednosti od oko 1,5 milijardu evra što je, kako je naglasio "fantastično i nijedna kompanija nije blizu toga".

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!