Home Info Festival „Teatar u tvrđavi“ od 6. do 11. jula

Festival „Teatar u tvrđavi“ od 6. do 11. jula

redakcija

Prvi pozorišni festival "Teatar u tvrđavi“" biće održan od 6. do 11. jula u Malom gradu u Smederevskoj tvrđavi, najavio je danas Centar za kulturu Smederevo koji je realizator festivala.

Na festivalu će biti izvedeno pet pozorišnih predstava, jedno teatarsko ostvarenje umetnika iz Rumunije i četiri predstave u izvođenju glumaca srpskih pozorišta.

Moto festivala "Kretanje"“ odnosi se na vreme, epohe, žanrove, pozorišne forme i različita stilska obeležja, govori o fleksibilnosti i otvorenosti prema raznim vidovima pozorišnog života i scenskog stvaralaštva, dok u pogledu sadržaja, prvi festival "Teatar u tvrđavi"“ orijentisan je na obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, istaknuto je u najavi.
 
Teatar Maska iz Bukurešta nastupiće na otvaranju festivala 6. jula sa predstavom "Park“".
 
Za rad ove trupe karakteristični su istraživanje potencijala neverbalnog teatra, negovanje pantomime, otelotvoravanje "živih statua“, fokusiranost na gest i telesni izraz".

Predstava sagledava istoriju Bukurešta kroz emotivnu, romantičnu priču bez reči o prelepom parku Cismigiu. Pogled koji seže vek i po unatrag predstavlja nam park kao jednu od znamenitosti Bukurešta i svojevrsnu riznicu uspomena na harizmatične likove i svedoka promena generacija.
 
Predstava "Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka“" u izvođenju Šabačkog pozorišta je 7. jula.
 
Tekst i režiju potpisuje Aleksandar Lukač, koji karakter dobrog vojnika Švejka, ovekovečen u romanu češkog pisca Jaroslava Hašeka, vidi kao paradigmu otpora jednoj imperiji.
 
U adaptaciji Lukača, antiratna i antiimperijalistička poenta podržana je oslanjanjem na srpskom narodu bliska iskustva koja govore o apsurdnosti rata, kroz naivnu vizuru Švejkovog kabarea, navedeno je u najavi.

Predstava "Lepotica Linejna"“, koprodukcija agencije ART TEMA iz Beograda i Kruševačkog pozorišta, prema tekstu savremenog irskog pisca Martina Megdone, a u adaptaciji i režiji Miloša Jagodića, biće izvedena na festivalu "Teatar u tvrđavi"“ 8. jula.

Drama se bavi problematičnim i dramatičnim odnosom majke i ćerke, temom porodičnog nasilja i prava na lični izbor.
 
Na sceni u Malom gradu 9. jula nastupiće ansambl Narodnog pozorišta Niš koji će izvesti predstavu "Mala“" prema tekstu Radoslava Pavlovića u režiji Ivana Vukovića.
 
Kroz predstavu se obradjuje tema života na marginama društva, vođenog zakonima ulice.

Predstava "Devetstopetnaesta-tragedija jednog naroda"“ po istoimenom romanu Branislava Nušića na programu je 10. jula.
 
Adaptaciju i dramatizaciju Nušićevog dela uradio je Spasoje Ž. Milovanović, a reditelj je Milan Nešković.

Predstava je koprodukcija Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta Niš i Doma kulture "Vuk Karadžić“" Loznica.

Glavnu osobenost ove predstave reditelj prepoznaje u tome što se čitav narod nalazi u ulozi glavnog junaka, što predstavlja redak slučaj u svetskoj literaturi, posebno u svetu teatra.
 
Kroz evociranje tragičnog ratnog doba i pozicije srpskog naroda u njemu, predstava afirmiše saglasje pojedinačnog i kolektivnog, jedinstvo i složnost likova koji dele kolektivnu tragediju.
 
Festival se zatvara 11. jula u duhu obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, koncertom pod nazivom "Kreće se lađa francuska"“ na kome će, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, nastupiti Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički“" sa gostima AKUD „"Lola"“, Merima Njegomir, Bilja Krstić, Dragoljub Bajić, Nebojša Dugalić i Marija Jovanović.
 
Festival je takmičarski i biće dodeljene tri nagrade: Mlada nada i Najbolja predstava festivala po oceni stručnog žirija i Najbolje glumačko ostvarenje po oceni publike.
 
Stručni žiri radiće u sastavu: Nada Blam, dramski umetnik, dr Iva Draškić Vićanović, filozof, estetičar, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i Branko Janković, dramski umetnik.

Sve predstave počinju u 21 sat.
 
Cena ulaznice za predstave i završni koncert je 200 dinara, a deo prihoda od prodaje namenjen je u humanitarne svrhe.

Iza kulisa festivala u Smederevu
 
Šesto izdanje festivala ambijentalnog pozorišta u znamenitom zdanju smederevske tvrđave trebalo je da bude održano u julu, ali je ukunut bez znanja predsednice Saveta festivala Vide Ognjenović. Osnovan je novi na čijem je čelu Radoslav Lale Pavlović.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!