Home Info Festival mleka u Mihajlovcu

Festival mleka u Mihajlovcu

by redakcija

Nedelja, 31. Oktobar, 2010.|   Autor: Agencija TANJUG

 

SMEDEREVO – U Mihajlovcu, selu u blizini Smedereva, u nedelju je održana deseta smotra mleka i mlečnih proizvoda "Fest mlek", na kojoj je svoje proizvode predstavilo deset prerađivača mleka, među kojima i mlekara "Zdravlje" iz Radova, u Makedoniji.

Iako ovogodišnja smotra nije bila takmičarskog karaktera, mlekara "Granice" iz Mladenovca osvojila je "duplu krunu" festivala.
– Pošto već imaju dva osvojena prva mesta – za prošlu i pretprošlu godinu, prelazni pehar im je danas predat u trajno vlasništvo – izjavio je Radisav Lukić, direktor festivala i sekretar Udruženja stočara u tom selu.

Prvi put se ove godine na "Fest mleku" pojavio "Zlatiborac" iz Mihajlovca, sa paletom od tri proizvoda – pasterizovanim mlekom, jogurtom i kiselom pavlakom.

Mihajlovčani planiraju da sledeće godine uzgajaju i 200 krava, kako bi mlekara imala zaokružen ciklus, od mleka do finalnog proizvoda. Za sada, otkupljuju mleko po ceni od 24 do 30 dinara za litar.

Pored gostiju iz Radova u Makedoniji, proizvode su predstavile i mlekare iz Mladenovca, Pirota, Raške i drugih mesta u Srbiji.

Pošto "Fest mlek" ove godine nije imao takmičarski karakter, učesnicima su uručena priznanja za očuvanje ove smotre – pored zlatne plakete dobili su šamlicu, tronožac, bure i bukliju.

Mihajlovac je naselje u blizini Smedereva i najveći je proizvođač mleka u Srbiji, sa prošlogodišnjih 1.800 krava. Za nekoliko godina broj krava muzara u ovom selu je skoro prepolovljen.

Izvor: Kurir

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!