Home Info Favorit za kupovinu Železare “Esmark Evropa”

Favorit za kupovinu Železare “Esmark Evropa”

redakcija

Holandski “Esmark Evropa” najbliži je da postane vlasnik 80 odsto Železare Smederevo, potvrđeno je “Blicu” u Vladi Srbije.

U Nemanjinoj 11 se ipak i ograđuju. Kažu da veruju da je “Esmark” favorit na bazi razgovora koji su vođeni pre raspisivanja tendera za pronalaženje većinskog vlasnika železare u Smerederevu.

– Zaista ne možemo da budemo sigurni da neka od ukupno deset kompanija koja se prijavila na tender ne nudi bolje uslove od Amerikanaca – napominju u Vladi.

Otvaranje prispelih ponuda obaviće se, kako nam je potvrđeno, u petak, 9. januara. Na tender su se, kako se i očekivalo, javile kompanije sa kojima je u prethodnom periodu i razgovarano. Tu su dve ruske kompanije – “Krasni oktobar” i “United Machinery Corporation”, zatim “United Group SA” iz Luksemburga, poljski “Re Alloys SP Zoo”, britanski „North London Trade Centre Limited”.

Amerikanci su se na tender prijavili preko svoje evropske firme registrovane u Holandiji „Esmark Europe B.V.” U trku su se uključile i dve švajcarske firme – „Prominvest AG Switzerland” i „Steel Metal One Holding AG”, kao i „Rafflesia Trading Pvt. Ltd” iz Bangladeša.

Kompanija koja pobedi na tenderu do kraja 2016. godine moraće da pokrene proizvodnju na jednoj od dve visoke peći koju je ugasio još „Ju-Es stil”, i da radi najmanje polovinom kapaciteta. Istovremeno, moraće da održava punu proizvodnju na visokoj peći koja trenutno radi sa oko 60 odsto svojih mogućnosti.

Prema najavama iz Vlade, radna grupa za privatizaciju Železare će nakon otvaranja ponuda 9. januara sa najboljim ponuđačima ući u finalne pregovore, koji bi trebalo da se okončaju pre 31. januara. 

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!