Home ZanimljivostiTehnologija Facebook ne proverava bezbednost aplikacija

Facebook ne proverava bezbednost aplikacija

redakcija

Pretpostavlja se da je društvena mreža "Faceboook" mogla da zaradi oko 95.000 dolara obećavši onima koji razvijaju aplikacije da će proveriti bezbednost njihovih aplikacija, a to nikada nije učinjeno, saopštila je Savezna trgovinska komisija  (FTC).

Facebook je u periodu od juna do decembra 2009. godine naplaćivao po 375 dolara, odnosno 175 dolara za studente ili neprofitne organizacije, kako bi proverio bezbednost njihovih aplikacija. Na kraju te provere, Facebook je davao oznaku "Odobrena aplikacija", što znači da te aplikacije zaslužuju poverenje korisnika, što im daje prednost u rezultatima pretraga.

FTC, međutim, navodi da Facebook pre dodele oznake "Odobrena aplikacija" nije preduzeo nikavu meru kako bi proverio bezbednost veb sajtova aplikacija, kao i da li same aplikacije garantuju zaštitu podataka korisnika, objavio je francuski dnevnik "Le Monde".

Kada su aplikacije u pitanju, Business insider donosi zanimljiv tekst o tome šta se zaista dešava kada se osnivač Facebooka pridruži nekoj novoj društvenoj mreži ili preuzme neku novu aplikaciju. Ovakav potez Marka Cukerberga može se protumačiti kao potvrda samom developeru, jer ako je aplikacija dobra za osnivača najveće društvene mreže, dovoljno je dobra i za ostatak sveta.

Realnost je ipak nešto drugačija, piše Business Insider navodeći da Cukerberg tako u suštini proučava nove aplikacije i veb sajtove tražeći način da poboljšta sam Facebook. Kako jedan od izvora iz ove industrije kaže: „Ako se Cukerberg pridruži vašoj mreži ili će pokušati da vas kupi ili će vas detaljno proučiti kako bi slične karakteristike inkorporirao u Facebook.“ Ubrzo nakon što Cukerberg preuzme aplikacijiu šalje mejl svojim menadžerima proizvodnje sa beleškama o svim stvarima koje mu se dopadaju, ali i onim koje mu se ne sviđaju na preuzetoj aplikaciji, navodi izvor.

Ukoliko se desi da Cukerberg odabere baš vašu aplikaciju ili se pridruži vašoj novoj društvenij mreži proslavite prvo ovo „priznanje“, a zatim paničite, zaklljučuje Business Insider.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!