Home InfoFoto priča Evropski dan jezika – đaci, nastavnici i roditelji spremali jela evropskih zemalja

Evropski dan jezika – đaci, nastavnici i roditelji spremali jela evropskih zemalja

by redakcija1

U O.Š. “Ivo Andrić” u Radincu, ove godine Evropski dan jezika je obeležen jednim sasvim posebnim druženjem.

Naime, svi znamo da gastronomija govori univerzalnim jezikom i da, kada upoznajemo nečiju kulturu, tradiciju i nasleđe, po pravilu se potrudimo da usput probamo i nacionalna jela te zemlje.

Mnoge su države, između ostalog, slavne upravo po svojim specijalitetima. Neretko, oni su i prva asocijacija na njih, baš kao što su to pica za Italiju, ćurosi za Španiju, tulumbe za Tursku, kroasani za Francusku ili vafli za Belgiju.

Sa druge strane, za mnoga jela greškom mislimo da potiču iz nekih drugih zemalja. O svemu tome i još po nečemu zanimljivom, govorili su đaci – učesnici posebno priređenog programa.

Počelo je dramskim nastupom inspirisanim svim onim interesantnim detaljima u vezi sa jezicima, kulturom, jelima, a u nastavku su usledili recitali.

Učenici su za ovu priliku naučili i kako da se predstave na različitim evropskim jezicima. Takođe, rečnik su obogatili pojmovima koje se odnose na prijateljstvo, ljubav, razumevanje, toleranciju. Ujedno, to su bile i njihove najvažnije poruke.

Bogatstvo nacionalnih kuhinja zemalja Evrope, predstavljeno je različitim slatkim i slanim specijalitetima. Zajedno su ih pripremati učenici predmetne nastave, njihovi roditelji i nastavnici.

Prateći program izložbe hrane bili su i likovni panoi sa prikazanim istorijskim i kulturnim znamenitostima evropskih zemalja.

Obeležavanje evropske manifestacije organizovano je na inicijativu Tima za kulturne aktivnosti, uz podršku direktorke škole Jasmine Branković i Učeničkog parlamenta.

Idejni tvorci su nastavnici Miljana Kravić, Helena Kalinče, Jelena Zarić, Ružica Ugljevarević, Dragana Milenković, Jelena Dragić, Milica Stanojević i Boris Jeknić, a realizatori učenici petog, šestog, sedmog i osmog razreda.

Na kraju, svi su uživali u posluženju birajući između više desetina pripremljenih specijaliteta, među kojima su bila i tradicionalna srpska jela poput gibanice i vanilica.

Ima verovatno bezbroj načina za učenje jezika, ali je ovaj definitvno – najukusniji i nema sumnje u to da će se đaci rado sećati ovog događaja u koji su uložili toliko truda, a na svojih ruku delo, bili su, s pravom, veoma ponosni.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!