Home InfoNaše priče “Dunav kafana” – Staro Smederevo kroz crteže i priče

“Dunav kafana” – Staro Smederevo kroz crteže i priče

redakcija

Prema dostupnim podacima zgrada Dunav kafane izgrađena je u vremenskom periodu između 1908.-1915.godine. Po starim fotografijama vidi se da nije postojala pre 1908.g., a na fotografiji iz 1915.g, – ona postoji uz tada oštćeni hotel „Laf“(Lav, odn. Der Löwe) – na mestu gde se danas nalazi kafana „Perfeto“. Izgrađena je u baroknom, stilu. U posleratnom periodu ova kafana je pripadala UP „Jedinstvo“. U najbiljim godinama rada, u prvoj polovini 60-tih godina XX veka, njen rukovodilac bio je Dragan Jovanović Dragan Slina. To i nije bilo neobično jer mu je otac bio stari smederevski kafedžija Vasilije Vasa Jovanović, šef tadašnje kultne kafane Kasina. U drugoj polovini 60-tih godina Dunav kafanom uspešno je rukovodio Velimir Dobrilović Velja Crnogorac. On je kasnije, zbog svoje izražene marljivosti, velike sposobnosti i disciplini, postavljen za upravnika tadašneg hotela Smederevo.

Zahvaljujući svojoj lokaciji kraj Dunava, gosti su bili mnogi putnici koji su dolazili brodovima u Smederevo; to su bili parobrodi Krajina i Beograd, zatim Hidrobus (Raketa) Smederevo, i naravno, svakodnevno Kovinka. Na početku svog postojanja ona je za goste imala najčešće ribare, zanatlije, tregovce i radnike Železare, a u nešto kasnijoj fazi tu su odsedali i mnogi viđeniji činovnici, advokati, sudije, doktori, veterinari, političari, inženjeri, direktori. Dugo godina Dunav kafana je imala svoje stalne goste, koji su naravno imali „svoje stolove“.

Velika zaninljivost vezana za Dunav kafanu je činjenica da je jedan od maskota ove kafane, od rata i u 50-, 60- i 70-tim godinama XX veka, bio stari ribar Dragoslav Tasić, poznatiji pod nadimkom Doktor Cale. U Wikipediji stoji zapisano da je 12. novembra 1944.godine, leš narodnog heroja Ivana Milutinovića, nađen šest kilometara južno od Smedereva, i da je njegovo telo svojom ribarskom mrežom iz Dunava, izvukao poznati smederevski ribar Dragoslav Tasić, zvani Draga Calion. Zbog toga je Smederevska Radna Ribarska Zadruga, osnivana 1948. godine i dobila to ime.

Autor:
Nikola Tasić Cale
na bazi crteža Živadina Miloševića Žilica
i iskaza vlasnika, naslednika ili stanara.

2 comments
2

Slične vesti

2 comments

Fotke 20.04.2020 - 08:55

Cale hvala ti za ove tekstove, ko nije popio vodu iz Dunava i nije slusao Vrlju u Dunav kafani taj kao i da nije rodjen u Smederevu. Secam se pre dvadesetak godina Rasa je donosio crveno vino iz okoline Krusevca , moglo je u maramici da se nosi.Grad je trebao da zastiti Dunav kafanu kao kulturno dobro od velike vaznosti.Uvek je bilo , kad Smederevci izvode goste na rucak zna se gde ih vode.

Reply
NIKOLA TASIĆ CALE 21.04.2020 - 19:32

Knjiga “Staro Smederevo na crtežima i u pričama” odštampana je 22.marta 2020.g. Autor knjige je inženjer Nikola Tasić Cale, na bazi crteža arhitekte Živadina Miloševića Žilica. Inicijator i inspirator za pisanje ove plemanite knjige bio je Žilicev brat, pukovnik Jovan Milošević Jovica Cokula. Promocija knjige nije obavljena zbog Korone. Aprila 18. preminuo je Jovan Milošević Cokula, tako da promociji knjige neće prisustvovati,…a tako je želeo ! Sahranjen je 21.aprila 2020.g.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!