Home Info Država ukida dozvole za skladište gasa

Država ukida dozvole za skladište gasa

by redakcija

Planska dokumentacija za skladište gasa u Smederevu je nezakonita, tvrdi Republička inspekcija. Skupština je radila po propisu, sve su to gluposti, poručio predsednik Skupštine Branče Stojanović

Urbanistička inspekcija Ministarstva građevine i urbanizma traži zabranu primene Plana detaljne regulacije (PDR) za parcelu na kojoj je sagrađeno skladište tečnog naftnog gasa u Smederevu, jer nije u skladu sa zakonom. Inspektori zahtevaju i poništavanje lokacijske i građevinske dozvole koje je izdala lokalna samouprava jer, kako tvrde, grad za to nije nadležan, već ovo ministarstvo.

Skladište TNG je izgradila firma „Petrol LPG“. Još je van upotrebe i polako prerasta u aferu, o kojoj većina nadležnih u gradu ćuti. Skupština Smedereva je 3. septembra 2013. usvojila Plan detaljne regulacije za ovu parcelu iz koga je jasno da je pisan upravo za ovog investitora. Samo pet dana posle sednice, gradnja je započela, a tek gotovo dva meseca kasnije, 30. septembra, izdata je lokacijska dozvola. Zbog toga što investitor nije imao građevinsku dozvolu, gradska građevinska inspekcija je 1. novembra donela rešenje o rušenju bespravno izvedenih radova. Druga gradska služba, dvanaest dana kasnije, izdala je građevinsku dozvolu. Od tada u Smederevu „pljušte“ krivične prijave.

ULOŽENO ČETIRI MILIONA EVRA

Izgradnjom novog distributivnog centra za tečni naftni gas do kraja godine otvoriće se sto novih radnih mesta, a Srbija i Smederevo dobiće proizvod za izvoz. Firma „Petrol LPG“ je u ovaj projekat uložila četiri miliona evra – saopštila je ova kompanija krajem prošle godine.

Prvo su crveno svetlo zbog nezakonite gradnje upalili građani koji su podneli krivične prijave protiv investitora, građevinskog inspektora, policijskih službenika Odeljenja za vanredne situacije. Kako je investitor od grada dobio saglasnosti za tri podzemna rezervoara po 150 kubika, a postavio 20 koji su kapaciteta 3.000 kubika bez dozvole, građevinska inspekcija podnela je krivičnu prijavu. Republička inspekcija je izričita u stavu da za ovakav objekat dozvolu izdaje Ministarstvo građevine i urbanizma. Uz objašnjenje da lokacijsku i građevinsku dozvolu „nije izdao nadležni organ“, inspekcija traži njihovo poništavanje.

U zapisniku, do kojeg smo došli, stoji da PDR, koga je usvojila Skupština grada, nije u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, a da će inspekcija od resornog ministra tražiti da se zabrani njegova primena.

Republička urbanistička inspekcija utvrdila je, takođe, da planska dokumenta za skladište nisu zakonita, i traži njihovo ukidanje. Više od dve sedmice u lokalnoj samoupravi odbijaju da kažu kakve su im mere naložene. Predsednik Skupštine Branče Stojanović, međutim, tvrdi da su nalazi inspektora „gluposti“ i da je Skupština radila po propisima.

– Skupština je ispoštovala proceduru. Ako Ministarstvo vidi da postoje problemi, koje mi ne vidimo, dalji potezi su u nadležnosti ministarstva što se tiče poništavanja PDR-a – tvrdi predsednik Skupštine. Stojanović kaže i da bi poništavanje akata koje inspektori traže „ozbiljno dovelo u pitanje integritet planskog procesa i tela koja u njemu učestvuju, i integritet Smedereva u pogledu garancija investicijama koje žele da dođu u grad“. „Petrol LPG“ je, inače, Ministarstvu građevinarstva i urbanizma u zakonskom roku podneo zahtev za legalizaciju izgrađenih rezervoara.

PREDISTRAŽNI POSTUPAK

– Navodi prijave protiv „Petrol LPG“ su u fazi prikupljanja dokaza i provera kod nadležnih organa i službi. U toku je predistražni postupak. Interesi postupka ne dozvoljavaju saopštavanje informacije o predmetima – saopšteno je „Novostima“ u Osnovnom javnom tužilaštvu.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!