Home Info Druga visoka peć još na tihom hodu

Druga visoka peć još na tihom hodu

redakcija

U Železari Smederevo druga visoka peć je još na tihom hodu, napunjena koksom koji održava propisanu temperaturu i obezbeđuje sigurnost rada, prenosi Beta.

U valjaonici u Smederevu i pogonu u Šapcu takođe je obustavljen rad, pošto je početkom avgusta završena proizvodnja ugovorenih porudžbina.

Proizvodnja u Železari Smederevo privremeno je obustavljena početkom jula ove godine, do 1. septembra.

Američki Ju Es stil povukao se iz te fabrike krajem januara zbog poslovanja s gubicima i vlasništvo prodao državi Srbiji za jedan dolar.

U skladu sa planom koji je napravljen pre obustave proizvodnje, od 5.200 radnika njih oko 3.000 je i dalje radno angažovano na održavanju i remontu, da bi fabrika bila spremna za početak obnove proizvodnje.

Ostali zaposleni koriste godišnji odmor ili su na plaćenom odsustvu. Za to vreme fabrika im isplaćuje šezdeset odsto od prosečne zarade
iz prethodna tri meseca.

Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u Železari Dragan Milovanović je rekao da su radnici prvo "povučeni iz smenskog rada" koji se više vrednuje, a potom poslati na plaćeno odsustvo za šta imaju naknadu od oko 25.000 dinara.

Milovanović je dodao da je nekim radnicima isteklo 45 dana produženog odmora, ali je poslovodstvo tražilo od nadležnog minista da im se plaćeni odmor produži na 100 dana.

"Svi očekujemo da Železara radi", istakao je Milovanović i procenio da Železara "tehnički ne može da krene s proizvodnjom pre 20. oktobra".

Tender za izbor strateškog partnera smederevske železare objavljen je 18. aprila 2012. godine. Rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maj, ali je produžen do 11. juna, a potom do 10. septembra.

Prijavu za učešće na tenderu podnele su tri kompanije – Junajtid plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije.

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!