Home Info Dramsko-literarno-plesni improvizarij u galeriji Bačva

Dramsko-literarno-plesni improvizarij u galeriji Bačva

redakcija

U subotu 26.6.2010 godine u galeriji Bačva u Domu hrvatskih likovnih umjetnika održat će se čitanje poezije mladih autora s područja Hrvatske (Sandra Obradović, Ana Čveljo, Vanja Jambrović, Neva Lukić, Antej Jelenić) i Srbije (Natalija Ž. Živković, Milan Dobričić). Poeziju će čitati glumci Adrijana Šnajder i Ivica Gunjača iz dramskog studija Kubus, a uz njih će plesačice Josipa Bubaš, Adrijana Josipović i Katja Marušić interpretirati poeziju pokretom.

Budući je u Hrvatskoj nažalost čest slučaj da književnici pohode isključivo književna čitanja, likovni umjetnici otvorenja izložbi, glazbenici koncerte, zanemarujući pritom druge forme umjetničkog izražavanja, cilj je ovog događanja prožimanje različitih umjetničkih izričaja i povezivanje mladih umjetnika, a sve pod geslom:

Umjetnost je jedna!

Stoga – “artists and bleeding hearts”, svi ste pozvani i izvolite se pojaviti u što šarolikijem broju!

Također, bit će vam omogućeno pogledati umjetnička djela izložena u sklopu Salona mladih u najpoetičnijoj nam građevini u Zagrebu koja s razlogom nosi ime – DOM UMJETNIKA.

Stoga, ne zaboravite na poeziju, osnažite naše čitanje jer ono i postoji zbog vas.

Dramsko-literarno-plesni improvizarij počinje u 20 h.

 

BIOGRAFIJE I ULOMCI PJESAMA:

Antej Jelinić u načelu je rođen 1983. godine u Splitu, ali to se zapravo još nije dogodilo i nada se on da niti neće. Poezija i proza su mu do sada izlazili u Zarezu, Knjigomatu, Vijencu, zborniku Reč u prostoru, časopisu RE. Povremeno piše kvalitativno-intuitivne opise suvremenog fašizma na H-alteru. Kroz različite anarhističke prakse pokušava dekolonizirati vlastiti tj. društveni organizam od pedagogije smrti i učiniti ga osjetljivim za čitav vibracijski spektar. Diplomirao je.

 

Velikom pjesniku

 

…Veliki pjesniče tijelo je mlado

I leži na pločniku kao otok u jezeru obmane

Veliki pjesniče udovi su prepleteni

A naokolo se širi miris poljskog cvijeća

Veliki pjesniče vaš je pogled uprt prema gore

Vaše riječi imaju strukturu, zazivaju oblake

Odišu čistinom

Ali Veliki pjesniče pogledajte dolje,

Tijelo je smrskano i leži pod zvonikom…

 

 

***

Sandra Obradović rođena je 26. travnja 1974. u Zagrebu gdje je završila studij filozofije i komparativne književnosti. Poeziju i prozu do sada objavljivala u časopisu Re, Temi, Quorumu, Ubiqu, Vijencu, Zarezu, Poeziji, Knjigomatu i Istrakonskoj zbirci Treća stvarnost. Nagrađena je na pjesničkom maratonu u sklopu Goranovog proljeća 2007., Pričiginu 2008., te je bila pobjednica poetskog natječaja Vijenca i Algoritma Na vrh jezika za 2008. U izdanju Algoritma 2009. objavila zbirku pjesama Jastučić za igle.

 

 

detalji

 

…danas sam nekoliko puta bila

kockasta i pala

na rubikonu nije bilo nikog

poljubila sam laminate

otvorila ormarić

i vikala sam dugo dugo

u vilajet

ponekad bih tako voljela

da sam oblutak

to je lijepa riječ

nju kažeš i onda neko vrijeme

ništa

budeš gladak na dnu vode

i prevrćeš se po ustima

kao gumeni bombon…

 

 

***

 

Natalija Ž. Živković je pjesnikinja i video umjetnica rođena 1982. u Beogradu. Za rukopis poezije U aorti mog srca nagrađena je (prvom) Nagradom Risto Ratković za mlade autore (Bijelo Polje, 2009), u konkurenciji ex-Yu regije. Knjiga je u pripremi.

Autorica je video omnibusa Video V. Poezija, sedam kratkih filmova utemeljenih na pjesmama iz nagrađenog rukopisa. Filmovi su prikazivani na filmskim i književnim festivalima u Srbiji i Hrvatskoj, kao i na RTV Vranje. Komad Smrt i život Aleksandra Puškina izveden je u Ruskom domu, Bgd. Objavila je elektronski roman Putujuće pozorište Genijalci. Objavljivana u književnim časopisima, zbornicima i antologiji.

 

 

Udah III

 

 

– nisam još stigla da

crvljam u zatvoru.

– nisam još stigla

da kockarka budem.

– nisam stigla

da budem svirač orgulja.

– nisam stigla

da bez noge budem.

– nisam stigla da imam osmoro dece ili

jedno…

 

 

***

Neva Lukić rođena je 1982. godine u Zagrebu. Diplomirala je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2008. godine piše prikaze izložbi za časopise Vijenac i Kontura, te predgovore za kataloge izložbi. Objavljivala je pjesme i priče u različitim zbirkama i časopisima (Ekran priče 04, Erato, Susret riječi, Kaos, Vijenac, Riječi, Poezija, Zarez, Knjigomat itd), te sudjelovala na različitim čitanjima i festivalima. Dobila je drugu Nagradu Filozofskog fakulteta za kratku priču (2007. godine).

Knjigu kratkih priča Ljudi bez parka objavila je 2009. godine, u izdanju Udruge za kulturu Knjigomat.

 

Čerderež

 

…Čerderež snijeg damakam etin

ritan tiri,

 

slijeću na klipove zgrada,

plakati napokon cvjetaju

vlatima papirusa

 

Čerderež!

 

Čerderež,…

 

 

***

 

Milan Dobričić, rođen 1977. godine u Beogradu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Jedan je od osnivača Udruženja građana Treći Trg (www.trecitrg.org.rs)

Radi kao prevoditelj s engleskog i talijanskog jezika.

Piše i objavljuje poeziju i prozu. Objavljivao poeziju i prozu u više časopisa u zemlji i inozemstvu. Objavio koautorsku knjigu proze Dnevnik 2000 (CSM, 2001), zbirke pjesama Pritisak (CSM, 2002), Dovijanje (Treći Trg, 2006) i Blagosloveni gubitnici (Društvo Istočnik, 2009).

 

Don Kihotova smrt

 

Oglodani ratniče

u košulji sa rukavima

što ti konja sapliću

 

Koga oslobađaš?

Krećeš se među onima

koje prevazilaziš

svojim ludilom…


***

Ana Čveljo rođena je 1982. godine u Zagrebu. Poeziju objavljivala u studentskom časopisu KA/OS, zborniku pjesničkih radova ERATO, elektronskom časopisu Treći trg te na web portalima Knjigomat, Poezin i ProzaOnline. Apsolventica je na filozofskom Fakultetu u Zagrebu.

 

Te deum za olovku i papir

 

…Sad ih nešto uvrće u sebe

Neka nepoznata dimenzija, svjedočanstvo o božanskom

Nepojmljivom

Neko trajno, bolno jučer skriveno u perspektivi

Ako se leđima pripiješ uz moja leđa imat ćemo potpuni pregled situacije

Veliko širokokutno oko i bit ćemo dvije

Kretat ćemo se brzim okretajima oko naše zajedničke osi…

Izvor: Natalija Ž. Živković

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!