Home InfoKultura Dodela nagrada na 9. Svetosavskom literarnom konkursu

Dodela nagrada na 9. Svetosavskom literarnom konkursu

Redakcija

U petak, 28. januara u prijatnom ambijentu Narodne biblioteke Smederevo, u prisustvu učenika, nastavnika i roditelja upriličena je svečana dodela nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola Podunavskog okruga, pobednicima Svetosavskog literarnog konkursa koji su, negujući svetlu tradiciju svetosavlja, po deveti put organizovale Narodna biblioteka Smederevo i Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug.

Nakon obraćanja Višnje Rajković Mrdaković, koja je posetioce u ime domaćina vodila kroz završni program 33. Smederevskih svetosavskih svečanosti čiji je pokrovitelj Grad Smederevo, Marina Lazović, direktorka Narodne biblioteke Smederevo, osvrnula se u pozdravnoj besedi na mnogobrojne aktivnosti smederevske knjigohraniteljice, najstarije gradske ustanove kulture, posebno ističući svetosavske programe Biblioteke i plodonosnu višegodišnju saradnju sa strukovnim udruženjem nastavnika srpskog jezika i književnosti.

Podsetivši na raznovrsne aktivnosti Društva za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug, kojima se kontinuirano unapređuje obrazovno-vaspitni proces kroz stručno usavršavanje nastavnika, popularizaciju rezultata nastave srpskog jezika i književnosti i uspostavljanje saradnje sa svim značajnim ustanovama obrazovanja i kulture, predsednica Miljana Kravić istakla je da sa radošću i ponosom organizatori privode kraju ovogodišnji literarni konkurs posvećen Svetome Savi, budući da su se osnovci i srednjoškolci ponovo u velikom broju odazvali pozivu i svojim literarnim stvaralaštvom doprineli oživljavanju lika, dela i misije duhovnog roditelja srpskog naroda.

Prema oceni stručne komisije, u sastavu dr Jelena Bulajić, msr Ana Hranisavljević i msr Milica Marković, kvalitet učeničkih proznih i poetskih radova bio je na visokom nivou, te je stoga po više nagrađenih u svakoj od tri predviđene kategorije literarnog konkursa.


Diplome i vredne knjige talentovanim mladim literarnim stvaraocima dodelila je direktorka Marina Lazović dok je Miljana Kravić uručila pohvalnice njihovim mentorima, učiteljima i nastavnicima uz zahvalnost što svojim predanim radom i zalaganjem iz godinu u godinu usmeravaju učenike na pravi i jedino ispravni put – da vole znanje i učenje, čuvaju srpski jezik, književnost i kulturnu baštinu.

U završnom delu programa prisutni su imali priliku da uživaju u literarnim radovima koji su osvojili prvu nagradu u kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda, u kategoriji učenika od petog do osmog razreda i u kategoriji učenika srednjih škola.

Blistave svetosavske niti ove divne januarske večeri povezale su nas u jedno biće, a osmesi na dečjim licima, sreća i preveliki ponos učenika, njihovih nastavnika i roditelja obasjali nas dajući nadu i veru da i posle najtežih trenutaka pandemije, krize vrednosti i moralnog posrnuća društva umemo da sledimo Savine putokaze koji vode ka boljoj budućnosti.

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!