Home InfoKultura Dobitnici ovogodišnje plakete “Branislav Mane Šakić” Mila Milosavljević i Nikola Milojević

Dobitnici ovogodišnje plakete “Branislav Mane Šakić” Mila Milosavljević i Nikola Milojević

Redakcija

Ravnopravni nosioci 24. Plakete „Branislav Mane Šakić“, koja se i ove godine dodeljuje zaslužnim delatnicima na polju očuvanja srpskog jezika i negovanja kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja, su novinari Mila Milosavljević (Srpska RTV Crne Gore) i Nikola Milojević (TV produkcija Vukovar, Hrvatska).
Mada je ovo presedan u dodeli ovakvog priznanja u istoriji Fonda, koji ga od 1998.g. neprekidno daruje najboljim kandidatima u pomenutoj oblasti, žiri ima čvrsto obrazloženje zbog čega je doneta pomenuta odluka.
Uz osnovnu podlogu, koja podrazumeva posedovanje neophodnih govornih i izražajnih kvaliteta na maternjem, srpskom jeziku, itekako značajnih za elektronske medije, druga odrednica je takođe odigrala važnu ulogu pri izboru nagrađenih kandidata.

Naime, oboje su svojim radom vezani za malobrojna glasila iz okruženja, odnosno bivših republika SFRJ. Ne ulazeći u stvarne razloge zbog čega je to tako, da li zbog ukidanja svega sa predznakom – srpski u pomenutim sada već državama, ili je u pitanju i neaktivnost samih Srba, tek – i Mila Milosavljević i Nikola Milojević, svako na svoj način doprinosi očuvanju jezika, osnovnog identiteta naroda čiji su predstavnici.

Novinar Mila Milosavljević, kao autor i urednik emisije „Stavovi i dileme“ Srpske RTV Crne Gore, odbirom svojih sagovornika daje presek stanja i kulturološku sliku srpskog korenja države čije srpstvo i duhovnost su neupitni.
Od završetka studija novinarstva do ovogodišnjeg odličja, više od 2 decenije je provela u brojnim redakcijama štampanih i elektronskih medija prateći oblast kulture, posvećujući se uporedo i pisanju knjiga za decu, te slovoslovlju sa duhovnom i istorijskim tematikom.

Jedan od stvaralaca zanimljivih životnih priloga Hronike Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, TV produkcije Vukovar, je i novinar Nikola Milojević. Oslikavajući kamerom i rečju prošlost i sadašnjost Srba u ovom delu Hrvatske, ne ostavlja prostor zaboravu porekla, imena i jezika onih koji su vekovima na tim prostorima.

Završivši novinarstvo, tokom desetogodišnjeg profesionalnog rada Milojević je uradio na stotine televizijskih priloga, reportaža i novinskih članaka o životu Srba u Hrvatskoj. Koautor je fotomonografije „Spomenici NOB-a nekad i sad – bivša opština Vukovar“, štampane 2020.g.
Inače, Fond i nagrada „Branislav Mane Šakić“ će naredne, 2022. godine obeležiti četvrt veka postojanja, kada će na dan Šakićevog rođenja, 5. juna, biti uručena odličja i svim dosadašnjim dobitnicima iz 2020. /21. koje je bilo onemogućeno pojavom virusa KOVID19.
Podsećanja radi, Fond i odličje su formirani u znak sećanja na jednog od prvih spikera Radio Smedereva, koji je svojim radom tokom četvrt veka potvrđivao neophodnost očuvanja srpskog jezika i negovanja kulture govora u elektronskim medijima. Priznanje, čiji se nosioci neprekidno biraju već 24 godine, je utoliko značajno i jedinstveno jer slične nagrade nisu postojale ni u SFRJ, ni u potonjim državama, zaključno sa Srbijom.

 

foto: fondacija 

0 komentara
1

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!