Home Info Direktor bolnice pred smenom

Direktor bolnice pred smenom

by redakcija

Zbog nerašćišćenih odnosa dve smederevske zdravstvene ustanove, političkog ključa ili nečeg trećeg, tek, Upravni odbor bolnice traži smenu direktora dr Gorana Kuljanina, a on odgovara prijavama za sukob interesa predsednika i jednog člana Upravnog odbora.

Upravni odbor Opšte bolnice „Sveti Luka“ izglasao je nepoverenje direktoru dr Goranu Kuljaninu, predlog za smenu usvojen je sa četiri glasa za i tri uzdržana. Prva četvorka zastupa osnivača, a drugo troje je iz redova zaposlenih, za koje Kuljanin tvrdi da nisu ni prisustvovali sednici.

– Ta tri člana, tri doktorke, podnele su ostavku Ministarstvu baš zbog nezakonitog rada predsednika Upravnog odbora i članova – predstavnika osnivača. Odluka je nezakonita jer i po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i našem statutu Upravni odbor nije taj koji daje predlog za razrešenje, već je to isključivo pravo Ministarstva zdravlja – objašnjava dr Kuljanin, za sada još direktor smederevske bolnice. 
 
Činjenica da je Kuljanin odbornik URS-a u Gradskoj skupštini sigurno mu neće biti od pomoći, s obzirom da od četvoro predstavnika osnivača u odboru je dvoje iz redova SPS-a, a dvoje su tu stigli kao predlog SNS-a. 
 
Prvoslav Nedeljković, predsednik upravnog odbora, član SPS-a, ne spori da to telo nije ovlašćeno da smenjuje direktora, ali tvrdi da je njihova obaveza da to predlože kada misle da za tako nešto ima razloga.
 
– A ko da pokrene inicijativu za smenu direktora ako ne Upravni odbor? Osnovno pravo svakog osnivača je da imenuje direktora. Da li je doneta odluka u Beogradu, po političkoj liniji – to je već drugo pitanje. Tako je uostalom i Kuljanin došao na to mesto, tako će, verovatno, doći i svi drugi – kaže Nedeljković.
 
Kao jedan od razloga zbog kojih je smena tražena navedena je i loša saradnja bolnice i Doma zdravlja. Naime, između ove dve ustanove postoje višemilionski sporovi, Kuljaninu je zamereno i to što je angažovao advokata ne bi li bolnica naplatila dugove, a među najvećim su oni Doma zdravlja.
 
– Prvoslav Nedeljković u Domu zdravlja obavlja poslove zamenika direktora, a jedan od članova, dr Slađan Zlatković, konkurisao je u Opštoj bolnici za dodelu specijalizacije, iako je znao da kao radnik Doma zdravlja nema pravo da aplicira na interni oglas. Obojica su u sukobu interesa i zbog toga sam podneo prijave. Čak je i predloženi kandidat, dr Nenad Đorđević, u sukobu interesa jer je u Domu zdravlja predsednik Upravnog odbora – tvrdi Kuljanin.
 
– Insistirao sam da se prijave odmah proslede, da bi se videlo da li postoji sukob interesa ili ne, mada bi primarni interes ove dve ustanove trebalo da bude lečenje ljudi, a ne da budu na sudu zbog ovoga ili onoga – kaže predsednik Upravnog odbora Prvoslav Nedeljković, koji takođe nema dilemu da će na kraju o svemu morati da se izjasne neke nezdravstvene institucije, uključujući i sud.

(Ne)zaboravljena epidemija
Direktor bolnice, čija se smena traži, prošle godine je tokom „Smederevske jeseni“ u nekoliko navrata objavljivao brojke o broju hospitalizovanih pacijenata zbog trovanja hranom. 
– Gradonačelnica dr Jasna Avramović otvoreno mi je rekla da mi to nikada neće zaboraviti – kaže dr Kuljanin.

MIroslav Đorđević

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!