Home Info Demljurg u Gradskoj galeriji

Demljurg u Gradskoj galeriji

by redakcija

Izložba postavljena u Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo pod nazivom DEMIjURG autora Nemanje Mate Đorđevića predstavlja niz radova, uglavnom velikog formata, koji su nastali u periodu od 2015. do 2017. godine na prostoru Francuske.
Na izložbi u Smederevu umetnik će se, nakon izlagačke pauze od dve godine a kao uvod u njegova planirana izlaganja tokom 2018. godine, predstaviti uljima na platnu i crtežima. Ono što suštinski oblikuje poetiku ovog autora nisu veliki društveno-istorijski, kulturni i civilizacijski konteksti, već on na svojim radovima određuje epohu na njenom, kako sam kaže: „dnevnom nivou, u svojim usitnjenim delovima, rasparčanim po našoj stvarnosti kada opstaju samo zablude kao glupost, zablude kao beščašće i samo zablude kao zabluda… Prefarbavao sam taj unutrašnji otpad,koji svako nosi, pa da vidimo, kako on stoji ovde u Smederevu.“ 

Jedan od slikovitih propratnih tekstova o radu Đorđevića je i Potrebno je upoznati noć Muharema Bazdulja, u kome kaže: „I zaista, figure na Đorđevićevim platnima kao da dolaze iz dječijih noćnih mora. A ipak, pred tim platnima ne želimo da skrenemo pogled. Pred tim figurama ne osjećamo strah. I nema to veze sa racionalnim osjećanjem da se nemamo čega bojati. I kad gledamo horor film, lako je samom sebi reći: ovo pred nama je filmsko platno, sve što vidimo je rezultat snimanja, prizori koje gledamo su artificijelni, vještački, snimljeni na setu, u nekom studiju, uz reflektore, kamere, tehničare, tonce i ostalo menažeriju i skalameriju. Ako je horor dobar, što će reći – uvjerljiv, takvi sofizmi ne pomažu. Figure na Đorđevićevim platnima ne izazivaju strah jer slikar ne želi da ih se bojimo. Njegova je ambicija veća. On želi da nas podsjeti. Želi da se prisjetimo kako smo voljeli mrak.“ ("Pisci o slikarima"-"Anonymous said"). Nasuprot ovome kritičar Žan-Lik Šalimoa (Jean-Luc Chalumeau), nekadašnji urednik časopisa Opus, saradnik edicije Krug umetnosti (Cercle d'art ) u tekstu Mate slikar nesanice kaže sledeće: “Umetnik izričito predstavlja Cioran-a kao zvezdu vodilju, i to nam je koristan znak kada pokušamo da razumemo ovu umetnost potpuno bez kompromisa, koja nameće svoju viziju bez pokušaja da sve zadovolji.”

Nemanja Mate Đorđević je dobitnik više domaćih i internacionalnih nagrada, od kojih izdvajamo: Nagarada za crtež Vladimir Veličković, dve nagrade (za crtež i sliku) Francuske Akademije Lepih Umetnosti, Nagradu za crtež Osten, Makedonija, Likovna jesen-Milan Konjović ,Sombor; Finalista je fonda Antonia Marena, Francuska. 
Nemanja Mate Đorđević je rođen u Beogradu (Jugoslavija) 1983. godine. Živi i radi na relaciji Beograd – Pariz od 2014.godine.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!