Home InfoDruštvo Deci sa hendikepom opet najmanje novca

Deci sa hendikepom opet najmanje novca

by redakcija

Gradsko veće je s velikim zakašnjenjem konačno donelo odluku o izboru programa u oblasti socijalne zaštite, koji će biti podržani sredstvima iz gradskog budžeta. Ove godine će 17 socijalno-humanitarnih organizacija i udruženja podeliti ukupno devet miliona dinara.

U podeli novca, najmanje je, svega 227.000 dinara za ovu godinu, dodeljeno Udruženju roditelja i staratelja dece sa hendikepom. Mesečno nešto manje od 19.000 dinara.

– Nismo zadovoljni. Prvo, jer se novac deli kada je pola godine već prošlo, drugo, iznos je veoma mali, a ne znamo ni precizne kriterijume po kojima se raspoređuje – naglašava predsednik Udruženja Slađan Jovanović.

Ovo udruženje je lane dobilo 190.000 dinara, a jedno od objašnjenja zbog čega deci sa hendikepom stiže najmanje novca jeste da je reč o "mladom" udruženju.

– Možda mi jesmo mlado udruženje, s obzirom na to da smo osnovani pre tri godine. Ali niko ne sme da zaboravi da okupljamo šezdesetoro dece sa hendikepom i da ima organizacija koje imaju znatno manje članova – ističe naš sagovornik i podseća da Udruženje nema svoje, već koristi prostorije Udruženja osoba sa amputiranim ekstremitetima. Obećanja da će grad obezbediti prostor kako bi se deca okupljala i družila traju već tri godine.

Kako saznajemo, odluka o zakasneloj raspodeli novca doneta je pošto su sva udruženja zapretila nadležnima u gradu da će se obratiti javnosti i medijima. Opravdanje vlasti bilo je da sredstava navodno nema u budžetu.

U preraspodeli novca, najviše je pripalo Gradskom savezu slepih – 770.000 dinara, a potom Gradskoj organizaciji gluvih i nagluvih – 741.000 dinara.

Odlukom je, inače, predviđeno da se udruženjima novac prenosi kao aproprijacija, koja će biti realizovana na mesečnom nivou realizacije budžeta, a nerealizovana sredstva neće se prenositi u narednu godinu.

Društo za sport i rekreaciju invalida moći će da računa na 601.000 dinara, Gradski savez socijalno-humanitarnih organizacija na 550.000, Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida grada 433.000. Za Gradsku organizaciju invalida rada odvojeno je 345.000, a 15.000 manje za Organizaciju civilnih invalida rata i Udruženje distrofičara "Bolji život". Udruženju slepih i slabovidih "Sveti vid" pripada 293.000, a Udruženju RVI svih ratova 271.000 dinara.

J.Ilić
 

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!