Home InfoHronika Deca se u Srbiji prodaju i za ladu

Deca se u Srbiji prodaju i za ladu

redakcija

Slobodan A. (44) i Darko A. (23) iz Smedereva razvili su najveću mrežu trgovine decom u Srbiji, a imaju samo krivičnu prijavu, piše Blic.

Prema podacima MUP-a, porodice decu prodaju i za belu tehniku i automobile, a mališani se prodaju radi prosjačenja, prostitucije, prinudnog braka ili seksualnog zlostavljanja.

Glavni trgovci maloletnom decom u Srbiji su taksisti iz Smedereva, koji za sada imaju samo krivičnu prijavu. Kako piše Blic, oni su vrbovali maloletnu decu iz siromašnih porodica i prodavali ih mušterijama za seksualne usluge u Smederevu, Pančevu, Kovinu, Požarevcu, Smederevskoj Palanici i Beogradu. 

Imali su i kataloge sa decom, njihovim fotografijama, video- snimcima….Kada bi roditelji pristali, decu su svojim taksijem prevozili do mušterija i za to naplaćivali svoje usluge. Policija trenutno zna za njihovih 30 mušterija, a procenjuje se da je u njihovoj mreži bilo oko 50 dečaka i devojčica. 

Mitar Đurašković, načelnik Odeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala, kaže za Blic da je ovaj slučaj izuzetno specifičan, jer su krivičnom prijavom obuhvaćeni i klijenti. 

On kaže da je prijavom obuhvaćeno 21 krivično delo, sa 18 osumnjičenih i dodaje da je to samo jedan od slučajeva trgovine decom radi seksualnog iskorišćavanja. Mnogo više se , kako kaže, deca prodaju radi prinudnih brakova i roditelji za to uzimaju 500 do 1.000 evra. Međutim, ima slučajeva kada roditelji decu prodaju i za televizor ili polovnu ladu. 

Za razliku od devojčice koja je prodata u inostranstvu za 2.000 evra, deca se unutar Srbije prodaju i za 50 ili 100 evra, kaže Đurašković i dodaje da ima roditelja koji dnevno iznajmljuju decu i za to dobijaju oko 1.200 dinara za dan.

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!