Home InfoDruštvo Danas je Dan grada Smedereva

Danas je Dan grada Smedereva

Kroz godine unazad ovaj praznik je menjao datume, valjda od političke volje u datom trenutku. Tako je Dan grada 2017. godine obeležen 25. novembra, 2016. godine 23. novembra, a 2015. svečanost je bila održana 20. novembra.

by Redakcija

Danas na Aranđelovdan 21. novembra 2022. godine se proslavlja Dan grada Smedereva. Dan grada zvanično je 21. novembar – Aranđelovdan, u spomen na dan kada je 1805. godine smederevski dizdar Miharem Guša predao ključeve utvrđenja voždu srpskih ustanika Karađorđu Petroviću.

Od proslave nema mnogo, sem svečane sednice koja je održana  jutros u 11h.

Ove godine nagrađeni su predstavnici iz oblasti sporta i medicine. Ovogodišnji dobitnik srebrnjaka Grada Smedereva je Dom zdravlja Smederevo, a priznanje je uručeno direktorki doktorki Olgici Obradović. Dobitnik priznanje Ključ grada Smedereva je proslavljeni fudbaler Aleksandar Mitrović, a u njegovo ime priznanje je uručeno njegovom bratu Milanu Mitroviću.

Međutim, senku na proslvu, kako saznajemo, bacila je činjenica da ni svi odbornici Skupštine Smedereva nisu prisustvovali ovoj svečanosti. Kako je SdCafe.rs nezvanično saznao, razlog je sada već višemesečni međustranački sukob unutar vladajuće stranke, pa iz nekog razloga odrađena frakcija unutar lokalne stranke i njeni predstavnici nisu želeli da prisustvuju svečanoj sednici, što nas navodi na zaključak da ili grad nije njihov ili ovi koji su prisustvovali nisu njihovi. A čiji smo mi?

Kroz godine unazad ovaj praznik je menjao datume, valjda od političke volje u datom trenutku. Tako je Dan grada 2017. godine obeležen 25. novembra, 2016. godine 23. novembra, a 2015. svečanost je bila održana 20. novembra. Ostalo je zabeleženo da je 2018. godine svečana akademija zakazana je za 23. novembar, a potom, bez objašnjenja, otkazana. Svaki put neformalno objašnjenje bilo je da „zbog slave građani ne bi mogli da dođu na svečanost“.

Bilo kako bilo, evo znamo da je to danas.

Redakcija SDCafe-a čestita svim Smederevkama i Smederevcima i onima koji se tako osećaju današnji praznik.

Inače, valjalo bi podsetiti da se Smederevo u pisanim dokumentima pominje prvi put 1019. u povelji vizantijskog cara Vasilija, a na grbu grada kao godina osnivanja Smedereva uzima godinase izgradnje utvrdjenja despota Djurdja Brankovića, što se dogodilo pet vekova kasnije.

Slične vesti

3 comments

elektrićar 21.11.2022 - 13:04

„Promene“ su „moderne“ … U svakom smislu i za svašta, „demokratska“ tekovina …

Reply
NIKOLA TASIĆ CALE 21.11.2022 - 16:21

Dan Grada Smedereva je 21. novembar- na dan Slave Sveti Arađel- dan kada jer 1805. godine dizdar Muharem Guša predao ključeve grada voždu Karađorđu Petroviću, vođi Prvog srpskog ustanka. To je istorijski podataki koji treba da se poštuje, obeležava i slavi! I kome i šta ovde nije jasno? Naravno, politikantima raznih opcija i onim što ništa nije sveto, i onima što ne znaju šta je tradicija i baština! Nije vljda da onima koje slave i onima koji idu na slavu to smeta? Naprotiv, to uveličava nijihov kućni praznik. Kao rođeni Smederevac, u 5-tom kolenu, uzimam sebi za pravo da postavim pitanje: koliko je od ovih 70 članova (odbornici) Skupštine Grada – pravih Smederevaca (i iz seoskih MZ)?

Reply
Žika 21.11.2022 - 21:11

Kao i sa svim ostalim u ovom gradu, nazadnjaci su i od obeležavanja dana grada napravili cirkus. nisu dostojni da vode stado ovaca, a kamoli grad sa ovakvom istorijom, značajem i potencijalima. Novi dan grada bi trebalo da postane dan kad se ova žgadija otera sa vlasti. A vi kako te?

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!