Home Info Dačićev SPS vlasnik pet preduzeća!

Dačićev SPS vlasnik pet preduzeća!

by redakcija

Iako Zakon o finansiranju političkih aktivnosti zabranjuje da političke stranke budu vlasnici ili osnivači privatnih preduzeća, Socijalistička partija Srbije (SPS), verovali to ili ne, u svom vlasništvu trenutno ima pet registovanih preduzeća, od čega su tri firme prošle godine zabeležile prihode od devet miliona dinara, ekskluzivno otkriva „Alo!“.
Naše istraživanje pokazuje da socijalisti imaju 100 odsto osnivačkog, odnosno vlasničkog udela u preduzeću „Znak“ d. o. o. iz Niša, „Kontakt-Smederevo“ d. o. o. iz Smedereva, „Genes-S“ d. o. o. iz Beograda, „Promo“ d. o. o. iz Kikinde i „Serbia-Commerc“ d. o. o. iz Ćuprije. Osim firme iz Ćurpije koja je registrovana za pružanje „usluga pripreme štampe“, preostala četiri preduzeća su registrovana za trgovinu na veliko, dok je smederevska firma registrovana i za trgovinu hranom, pićima i duvanom (?!). Doduše, za preduzeće iz Kikinde i Ćuprije na sajtu APR-a piše da se nalaze u postupku likvidacije, dok za preostale tri firme takve zabeležbe u registru nema.

Sekretar GO SPS u Smederevu Saša Momić, koji je ujedno i direktor firme „Kontakt-Smederevo“, objašnjava da je sporno preduzeće osnovano još devedesetih godina za finansiranje SPS-a i da zbog iste svrhe postoji i dan-danas.

– Tačno je da je SPS osnivač i vlasnik firme koje je registrovana za sve vrste delatnosti. Preko te firme smo nakon 2000. godine finansirali aktivnosti lokalnog odbora SPS-a u Smederevu. To je bila jedina mogućnost da premostimo tešku finansijsku situaciju u kojoj smo se tada našli kao stranka. Osnovna delatnost firme tokom devedesetih godina je bila trgovina limovima, jer je tada i „Železara Smederevo“ uspešno radila. Kasnije smo prihode pretežno ostvarivali od rentiranja poslovnog prostora i naravno, kad god se ukazala mogućnost za neki privatni poslić, mi smo to najnormalnije odradili preko naše firme – kaže Momić u izjavi za „Alo!“ i napominje da je bolja ekonomska situacija u državi, „verovatno bi i za SPS bila veća korist od tih preduzeća“.

Sva SPS-ova preduzeća
S druge strane, funkcionerka SPS-a u Kikindi i poslanica te stranke u Skupštini Vojvodine Vesna Bjelić Francuski, koja je ujedno i likvidacioni upravnik stranačke firme „Promo“ d. o. o., objašnjava da je njena uloga u firmi „samo figurativna“.

– Ranije su stranke mogle da osnivaju firme i mi smo kao lokalni odbor SPS-a takvu mogućnost iskoristili. Bila sam direktor preduzeća i u tom periodu, od 2000. do 2004. godine, bavili smo se trgovinom u tranzitu, a prevashodno prodajom građevinskog materijala. Zarada je korišćena za finansiranje našeg opštinskog odbora – kaže ona za „Alo!“ i napominje da se sporna firma iz „papiroloških problema tri godine nalazi u postupku gašenja“.
Inače, socijalisti su najveći prihod u prošloj godini ostvarili u preduzeću „Kontakt-Smederevo“, i to 4,9 miliona dinara, sa četiri zaposlena i simboličnim gubitkom od svega 1.000 dinara. Sa petoro zaposlenih niški „Znak“ je u 2012. godini ostvario prihode od 3,7 miliona dinara i gubitke od 614.000 dinara. Iako je u postupku likvidacije i bez zvanično zaposlenih, firma „Serbia-Commerc“ iz Ćuprije je zabeležila prihod od 585.000 dinara i gubitak od 16.000 dinara. S druge strane, firma iz Kikinde imala je samo gubitke od 7.000 dinara, dok za firmu „Genes-S“, koja je registrovana na istoj adresi kao i centrala SPS-a u Beogradu (Studentski trg 15), nema finansijskih izveštaja u APR-u.

Backović „šokiran“, SPS kreće u prodaju firmi!
Na molbu novinara „Alo!“ da prokomentariše naša saznanja da SPS u svom vlasništvu ima pet preduzeća, direktor SPS-a Dejan Backović je u prvi mah odgovorio kontrapitanjem: „Odakle nama pet preduzeća, je l‘ vi to mene malo zezate?“ Nakon što smo mu dostavili nazive i matične brojeve svih firmi, on je potvrdio da mu je poznato vlasništvo stranke u beogradskoj firmi „Genes-S“, gde kaže da se postupak likvidacije „odužio zbog problema sa kosovskim zakonima“. Backović tvrdi da njemu kao direktoru stranke nije bilo poznato da ova preduzeća postoje, s obzirom na to da su ih očigledno osnovali lokalni odbori SPS-a.

– Slažem se da je to sve moralo da bude likvidirano ili prodato. Mi smo upravo zbog novog zakona svojim funkcionerima prodali firmu koju je u Valjevu imao lokalni odbor stranke. Procedura je takva da će potrajati, ali moraćemo sada to isto da uradimo i sa ovim firmama, na koje ste ukazali – kaže on za „Alo!“.

Direktno kršenje zakona!

Otkriće „Alo!“ o firmama SPS-a za Nemanju Nenadića, programskog direktora „Transparentnosti Srbija“, predstavlja dokaz o kršenju Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. 

– Član 12 zakona zabranjuje da politička stranka ima udeo ili akcije u pravnom licu, odnosno u privrednom društvu. U slučaju na koji vi ukazujete, to je direktno kršenje zakona i mora da reaguje Agencija za borbu protiv korupcije tako što će pokrenuti određene postupke – kaže on.

Ivan Ninić

Izvor: Alo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!