Home ZanimljivostiAutomoto Da li znate šta označavaju signalne lampice u autu?

Da li znate šta označavaju signalne lampice u autu?

redakcija

Signalne lampice na instrument tabli su veoma bitne za svakog vozača. Mnoge od njih ukazuju da nešto nije u redu sa vašim automobilom i mogu vam pomoći da izbegnete teži kvar na vozilu ili potencijalno opasnu situaciju u vožnji.

 

Međutim, uz sve veći broj signalnih lampica u savremenim modelima automobila i nedoslednost i variranje između oznaka različitih proizvođača, prosečan vozač može doći u situaciju da bude zbunjen pojedinim svetlosnim signalima na instrument tabli. 

Britanska kuća Britannia Rescue, koja pruža servisne usluge vozačima na putu, sprovela je istraživanje koliko vozači poznaju značenje signalnih lampica u automobilu. Studija je pokazala da čak 98 odsto njih ne razume značenje svih osnovnih upozoravajućih svetlosnih signala na instrument tabli.

Jedan od razloga za ovako visok procenat je i taj što je u 15 najpopularnijih automobila na britanskom tržištu izbrojano čak 99 različitih signalnih lampica, od kojih su samo njih 12 identične kod svih petnaest modela. Posebno zabrinjava podatak da trećina ispitanika nije umela da protumači signalnu lampicu za vazdušni jastuk iako je ova oznaka jedna od vizuelno najintuitivnijih. 

Krivca ne treba tražiti samo u proizvođačima automobila. Dobar deo odgovornosti za nepoznavanje svetlosnih signala na instrument tabli snose i oni koji obučavaju vozače, ali i sami vozači i vlasnici automobila. 

Čak i kada kupite najjednostavniji i najjeftiniji uređaj, logično je pretpostaviti da ćete se uz pomoć uputstva za rukovanje detaljno informisati kako on funkcioniše. Utoliko pre kada je u pitanju tako skupa investicija kao što je automobil. 

Zbog toga je važno dobro proučiti knjižicu koju dobijete uz automobil prilikom njegove kupovine i upoznati se sa svim detaljima. Naravno, niko ne očekuje da njen sadržaj naučite napamet, ali značenje osnovnih signalnih lampica trebalo bi da poznaje svaki vozač. 

Uputstvo treba držati u automobilu kako bi vam bilo pri ruci i od pomoći prilikom tumačenja određenog signala ako zasvetli tokom vožnje. 

Koliko dobro poznajete značenje signalnih lampica u svom automobilu?

Izvor: B92

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!