Home InfoDruštvo Da li ste narcis?

Da li ste narcis?

by redakcija

Osobe koje neprestano pričaju o sebi nisu nužno narcisi, ističu psiholozi.

Iako se česta upotreba zamenica “ja” i “sebe” dovodi u vezu sa preteranom okupiranošću sobom, novo istraživanje objavljeno u magazinu “Journal of Personality and Social Psychology”, pokazalo je da takva navika nije nužno odlika narcisoidnosti. 

Novo istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Arizoni zasniva se na studiji Univerziteta u Kaliforniji iz 80-ih godina prošlog veka, tokom koga je ispitano 5.000 osoba sa ciljem da se utvrdi veza između narcisoidnosti i jezika. Ispitanici su dobili zadatak da pišu/govore ili o sebi, ili o nekoj temi koja nije vezana za sopstvo, kao i da popune upitnik na osnovu kog su kasnije istraživači određivali nivo narcisoidnosti osobe. 

Rezultati istraživanja pokazali su da se stepen izraženosti ega osobe nije odražavao na jezičke izbore osoba, odnosno da narcisoidne osobe nisu koristile navedene zamenice ništa češće od manje narcisoidnih ljudi, čak ni u okviru različitih kultura. 

Ovi rezultati ukazali su na vrlo važno pitanje: Kako je, onda, moguće uočiti ovu odliku kod neke osobe? Sudeći prema navodima Anđele Keri, studenta doktorskih studija na Univerzitetu u Arizoni i vodežeg naučnika istraživanja, narcisoidne osobe neće samo pričati o sebi, već će neprestano hvaliti sebe. 

"Jedan od načina da utvrdite da li neko narcis je da obratite pažnju na to koliko osoba hvali sebe, koliko napora ulaže u izdizanje sebe kada se poredi sa drugima, kao i koliko napora ulaže u privlačenje tuđe pažnje i održavanje superiornog položaja u odnosu na druge”, izjavila je Keri.

Izvor: HUFFINGTON POST

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!