Home ZanimljivostiPoznati Čovek svih režima: Tijanić na čelu RTS-a do 2014?

Čovek svih režima: Tijanić na čelu RTS-a do 2014?

redakcija

Uprkos najavama da će biti smenjen čim nova vlast bude formirana, Aleksandar Tijanić ostaje direktor Javnog servisa do kraja drugog mandata 2014, piše Kurir.

Tako će, kako piše taj list, Tijanić na čelu RTS-a biti celu deceniju.

Kurir podseća da je od 2004, kada je prvi put imenovan za direktora RTS, Tijanić ispratio tri vlade i svaki put spremno dočekao novu, što se desilo i ovaj put.

On će ostati na čelu nacionalne televizije do kraja drugog mandata, koji mu ističe 2014. godine. Naprednjaci su se u kampanji isticali izjavama da će prvog dana kada dođu na vlast smeniti Tijanića. Od te namere se, izgleda, odustalo, a u SNS nisu juče želeli da otkriju razlog.

Upravo je Kurir početkom jula pisao o tome da bi na čelo Radio-televizije Srbije umesto sadašnjeg Aleksandra Tijanića, doći estradni menadžer Zoran Bašanović .

Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije Goran Karadžić rekao je za Kurir da je izbor generalnog direktora RTS izvršen u skladu sa Zakonom o radiodifuziji. "Posle prijave na javnom konkursu, ponovo ga je izabrao UO RTS, koji jedino može da ga smeni", kaže Karadžić i dodaje da u tom slučaju, prema zakonu, funkcija prestaje jedino ostavkom ili smrću.

Tijanić je, inače, na čelo RTS došao je u vreme prve vlade Vojislava Koštunice, kome je, dok je vršio funkciju predsednika SRJ, bio savetnik za medije (2001-2003).

Tada je zbog njegovog dolaska ceo UO RTS podneo ostavku, jer "ne ispunjava formalni uslov – završen fakultet" (studirao je FPN, ali nije diplomirao) i znanje stranog jezika, ali Tijanić nije otišao.

Prethodno je 2001. osujećen njegov dolazak na čelo Politike, pa je Tijanić za tadašnjeg premijera Zorana Đinđića napisao jednu od najcitiranijih rečenica: "Ako Zoran Đinđić preživi, Srbija neće".

Pre petooktobarskih promena, važio je za čoveka bliskog porodici Milošević, piše dalje Kurir i dodaje da se u javnosti smatra da se približio Miri Marković 1988, kada je dogovorio intervju za zagrebački Start, te da je ona navodno zaslužna za njegovo imenovanje za ministra informisanja u vladi Mirka Marjanovića 1998.

Tijanić je 90-ih radio kao glavni urednik BK televizije Bogoljuba Karića i državne TV Politika. S takvim vezama stvorio je duboke kontroverze i mišljenje da je čovek za sve režime, dodaje Kurir.

„Kakvo je to finansijsko rešenje za javni servis da ljudima, bez obzira na pravnu valjanost sudske odluke, uzimaju stvari iz kuća i stanova pa nam donose šporete i frižidere u Takovsku? Šta ćemo, da otvorimo komision.“

Izvor: Kurir

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!