Home InfoEkologija Čist vazduh za „crne dane“

Čist vazduh za „crne dane“

by redakcija

Prve nedelje juna u Ulici kralja Petra u Smederevu održana je ulična akcija u kojoj su građani mogli dobiti upakovane teglice sa sto posto čistim vazduhom, kao signal da u našem gradu nema baš mnogo dana u kojima je kvalitet vazduha u granicama dozvoljlenih vrednosti, te se moraju praviti zalihe dok ga ima.

Udruženje građana Pro.Tok21 sprovelo je uličnu akciju Dućan svežeg vazduha 7. juna 2019. godine na šetalištu u Ulici kralja Petra. Ovaj događaj bio je još jedan u nizu poduhvata koji podižu svest građana  o aerozagađenju u Smederevu, a koji se sprovode u okviru kampanje Crveni bedževi, koja je započela početkom tekuće godine. 


Na štandu su se nalazile teglice sa etiketama na kojima je ispisan sadržaj čistog vazduha i podsećanje na „proizvođača“ ovog dragocenog „proizvoda“, kao i na koji ga način treba čuvati. Mladi volonteri delili su teglice prolaznicima duž najprometnije šetačke ulice u gradu, a na samom štandu deljeni su leci i crveni bedževi. Sreću da kući ponesu po jednu upakovanu zalihu provereno čistog vazduha, za „crne dane“ kad indeks zagađenosti ponovo skoči, imalo je čak 500 Smederevaca. Podeljeno je oko 1000 letaka, i čak 1500 bedževa. Svi prolaznici imali su priliku da učestvuju u snimanju promotivnog videa koji će biti emitovan na društvenim mrežama, kao i da se upišu na listu učesnika događaja, kako bi i u budućnosti bili obaveštavani o svim događajima vezanim za ovu temu.

Sam crveni bedž na reveru bilo kog građanina označava odlučnost onog ko ga nosi da ne želi više da udiše nezdrav vazduh, i da podržava sve akcije koje doprinose dugotrajnoj borbi za potpuno čist vazduh u Smederevu koja je tek počela. Organizatori ističu da je u njihovoj kampanji presudan broj ljudi koji će podržati akciju – nošenjem bedža, praćenjem fejsbuk stranice #Crveni bedževi i deljenjem sadržaja na društvenim mrežama. Zato pozivaju svakog ko je osvešćen po ovom pitanju da se priključi – nošenjem bedža ili direktnim obraćanjem organizaciji.

Udruženje Pro.Tok21 nastavlja sa svojim delovanjem po pitanju ovog ekološkog izazova sa kojim se naš grad suočava. Javna diskusija i predlozi rešenja su sledeći korak. Sudeći po poslednjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, u kome se Smederevo nalazi na drugom mestu po broju dana sa nezdravim vazduhom, ovakvih delovanja i konkretnih akcija trebalno bi da je mnogo više.

 

foto: promo

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!