Home Zanimljivosti Čišćenje zuba koncem za zdravije zube i manje kilograma

Čišćenje zuba koncem za zdravije zube i manje kilograma

by redakcija

Čišćenje zuba koncem je nešto što bisvakako trebalo da radite, ne samo zbog higijene usne šupljine, već zbog vašeg dobrog zdravlja.

 

Istraživanje u SAD-u je pokazalo da samo 49 posto ispitanika koristi konac za zube, određeni procenat ispitanika konac koristi povremeno, a 10 posto njih nikada ga ne koristi niti ga je koristilo. 

Pored toga što će konac za zube štititi vaše celokupno zdravlje, to vam takođe može pomoći i da dovedete kilažu u red, tvrde istraživači. 

Doktor Mark Burhen savetuje vođenje računa o higijeni usta upravo koncem za zube, kako biste sprečili upalu desni, iritaciju i upalu zubnog mesa. 

Istraživači su, sprovodeći testiranje nad životinjama, utvrdili da postoji veza između upale desni i pretilosti, odnosno viška kilograma. Naime, životinje koje su navodno imale upaljene desni bile su debele, a nakon što su im zalečene desni, počele su gubiti na težini. 

Najjednostavnije objašnjenje za to bi bilo da je upala desni kod njih uzrokovala stres, što je dovelo do poremećaja metabolizma. Naučnici objašnjavaju i to da, kada su masne ćelije pod upalom onda se ne može kontrolisati insulin, pa se glukoza taloži u vidu masnih naslaga. 

Izvor: klix.ba

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!