Home InfoDruštvo Dan planete Zemlje uz „Eco Style“

Dan planete Zemlje uz „Eco Style“

by redakcija

 

Dan jedinog zajedničkog doma koji imamo, planete Zemlje, širom sveta proslavlja se 22. aprila brojnim ekološkim akcijama, debatama, pa čak i ritmovima čuvenog hita "Gangnam Style".
 
Ovogodišnji Dan planete Zemlje, posebno će proslaviti mladi Amerikanac Tim de Kristofer. On će 22. aprila će izaći na slobodu nakon što je osamnaest meseci proveo u zatvoru zbog neverovatnih optužbi. 
 
De Kristofer je, želeći da ukaže na probleme koji se vezuju za crpljenje nafte i njenu upotrebu, svojevremeno prisustvovao aukciji na kojoj se odlučivalo koje će kompanije dobiti pravo na korišćenje naftnih bušotina u SAD. 
 
Jedini problem bio je u tome što on nije bio naftni milioner, već “običan eko-aktivista”. Ovaj tridesetogodišnjak nije optužen za svoje aktivističke napore, kako je to do sada bio slučaj, već za finansijski kriminal. 
 
Nakon što je predviđenih osamnaest meseci proveo u zatvoru, de Kristofer je odlučio da se tamo zadrži još nekoliko dana ne bi li simbolično izašao baš na Dan planete Zemlje. 
 
Na taj način on želi još jednom da skrene pažnju na loše stanje u kojem se nalazi naša planete. 
 
Proslavi će se priključiti više od milijardu ljudi iz 192 zemalje, ne bi li ukazali na problem koji je ove godine izabran kao noseća tema – suočavanje sa klimatskim promenama.
 
Ekološko događaji organizovani su širom sveta, pa će tako u Argentini volonteri organizacije “Surfrider Foundation” čistiti plaže celog dana, pozorišne predstave i debate pod sloganom “Face of Climate Change” biće organizovane u Gani. 
 
Južna Koreja se slavlju priključuje uz ritmove hita “Gangnam Style”, koji je zaovu priliku preimenovan u “Eco Style”. Uz plesne fleš-mob akcije i poznate korake korejske zvezde Saja širom te zemlje biće promovisane ekološke poruke. 
 
Festival “Earth Day Italia” organizuje se širom Apensinskog poluostrva, sa centralnom proslavom u Milanu, do “Earth Day Network India” u saradnji sa indijskim studentima sprovodi razne akcije po celoj zemlji. 
 
U meksički Verakruz stigli su volonteri iz celog sveta ne bi li pod okriljem organizacije “Tortugas Fundacion Yepez” pomogli džinovskim kornjačama koje su karakteristične za tu oblast.
 
Odbor Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine i neformalna Zelena poslanička grupa, tim povodom organizuju okrugli sto "Uticaj javnosti na donošenje zakona" na kome će se raspravljati o saradnji
i ulozi organizacija civilnog društva i tog Odbora na očuvanju ekologije. 
 
Naučno-stručno drustvo za zaštitu životne sredine "Ekologika" i Institut ekonomskih nauka organizuju takođe međunarodni naučni skup "Uticaj klimatskih promena na životnu sredinu i privredu", a koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog ravoja Srbije. 
 
Svrha obeležavanja 22. aprila je da se upozori na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorišćavanja fosilnog goriva, a posredno uticalo i na globalno zagrevanje i klimatske promene… 
 
Dan planete Zemlje je ustanovljen 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije koja je održana tog dana. Praznik posvećen planeti u svetu se obeležava od 1992. godine, kada je na konferencije UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja. 
 
Sve informacije o ovom prazniku, kao i savete o tome kako da se vi uključite u proslavu i pomognete planeti, možete pronaći OVDE.
 
foto Beta

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!