Home Info Čega (koga) se plašite?

Čega (koga) se plašite?

redakcija

Cenzura, koja se do sada vešto provlačila na razne načine kroz javnost Smedereva, juče je na velika vrata, bestidno i otvoreno, uvedena kao legitiman pristup u izveštavanju o radu organa lokalne samouprave. Do sada je primenjivana na informacije. Od sada se primenjuje na ljude! Ono što je javno postalo je nedostupno javnosti, jer su pojedinci dali sebi za pravo da građanima Smedereva selektivno plasiraju informacije, filtrirane kroz podobne medije, koji treba samo da sažvaću to što im na tacni serviraju iz fotelja i kabineta. A podobni su zato što ne pitaju, ne insistiraju na odgovorima, ne analiziraju, ne procenjuju, ne traže istinu… ne rade svoj posao. Onima koji se novinarstvom bave ozbiljno, odgovorno i, koliko je to moguće, u službi građana i javnosti, onemogućeno je da svoj posao obavljaju. Od prikrivanja i zataškavanja, preko odugovlačenja sa odgovorima, zahtevanim po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, stigli smo do toga da se u lokalnoj samoupravi organizuje konferencija za novinare – bez novinara.

Potpisivanju sporazuma o namerama između Turističke organizacije Smederevo i Jugovo banje prisustvovali su samo predstavnici lokalnih medija. Dopisnicima je to pravo uskraćeno, jer o konferenciji nisu obavešteni, niti su na nju pozvani. Obrazloženje: “reč je o lokalnoj temi”. Direktorka TO SD Jovana Nikolić rekla nam je da se za sve obratimo kabinetu gradonačelnice. U pres službi kabineta rečeno nam je da je gradonačelnica sugerisala da se dopisnici ne pozovu, u kabinetu da ne znaju o čemu je reč i da će nas obavestiti zbog čega se to desilo. Odgovora, kao i uvek, nije bilo.

Malo podsećanje za one koji se očigledno ne razumeju u svoj posao –  dopisnici upravo izveštavaju o lokalnim temama. S tom razlikom što njihove tekstove i priloge čitaju i gledaju u celoj Srbiji. Možda je upravo u tome ključ odgovora na pitanje kolega zbog čega nisu pozvani na pomenuti događaj.

Nas građani ne plaćaju, iako ovaj posao radimo isključivo u njihovom interesu. Ali kroz budžet grada plaćaju sve vas, vaše podobne medije, da bi ostali uskraćeni za istinite, tačne i jasne informacije.

Ko se osetio pozvanim da u ime građana, zbog kojih jeste činovnik lokalne samouprave, ili predstavnik vlasti, odlučuje koji će novinari biti pozivani na koje konferencije? Ko vrši odabir događaja koje neki mediji mogu da prate, a neki ne? Ko sme da se usudi da uskraćuje pravo javnosti da zna?

Urednici sede u redakcijama. Vi ste tu, ne da redigujete tekstove, uređujete novine i emisije, već da posao, za koji ste izabrani, obavljate u najboljem interesu onih koji su vam omogućili da budete tu gde jeste. Novinari su tu da prate vaše postupke, kako se ponašate, šta i kako radite i da to prezentuju javnosti. Javnost je tu da vas poziva na odgovornost i ispunjenje obaveza.

Čega se plašite? Istine? Koga se plašite? Drugih ili sebe?
Vlast je prolazna. Mi uvek ostajemo novinari, ljudi od integriteta, profesionalci, čuvamo i poštujemo standarde profesije kojom se bavimo. Mi nismo izabrani, postavljeni, samozvani, ustoličeni. Branimo pravo i slobode za koje smo se sami izborili. To je ono što niko ne može da nam oduzme.

Jelena Vasiljević

Izvor: Smederevske novine

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!