Home Info Bušar: Nakon transakcije, krećemo u revitalizaciju Železare

Bušar: Nakon transakcije, krećemo u revitalizaciju Železare

redakcija

Kompanija Esmark Jurop B.V. zvanično je obaveštena da je izabrana za strateškog partnera u postupku privatizacije Železare Smederevo, a predsednik i izvršni direktor Dždejms P. Bušar poručuje da će se tim te kompanije po okončanju transakcije odmah posvetiti revitalizaciji srpske čeličane.

Okončanje tog postupka se očekuje do 1. februara, kaže Bušar i dodaje da će kompanija Esmark učiniti sve što je u njenoj moći da doprinese stimulisanju srpske ekonomije.
 
– Oduševljeni smo što nas je Vlada Srbije izabrala za strateškog partnera. Srbija sprovodi pravedan i transparentan proces privatizacije, a mi delimo viziju premijera Aleksandra Vučića da Železari Smederevo vrati stari sjaj i ponovo je učini motorom srpske privrede-naveo je Bušar u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

U procesu finalizacije strateškog partnerstva sa Srbijom Esmark će preuzeti kontrolni udeo od 80,1 odsto u Železari, dok 19,9 odsto ostaje u vlasništvu države.

Osnivač i prvi čovek Esmark stil grupe ponovio je da će ta kompanija u srpsku čeličanu uložiti oko 400 miliona dolara u narednih pet godina, kao i da neće biti otpuštanja zaposlenih.

Istakao je da će Esmark samo u 2015. investirati 28 miliona dolara u Železaru, da bi se pokrenula druga visoka peć koja već neko vreme ne radi, a ulagalo bi se, kaže, i u centralnu fabriku.

Bušar je zahvalio na podršci predsedniku Komisije za privatizaciju srpske čeličane Bojanu Bojkoviću, ministru finansija Dušanu Vujoviću, radnicima i sindikatu Železare, kao i američkom amabasadoru u Beogradu Majklu Kirbiju.
 
– Po okončanju transakcije, naš tim će se odmah posvetiti planu revitalizacije Železare – poručio je Bušar.

Vlada Srbije je juče prihvatila ponudu Esmarka za strateško partnerstvo u Železari Smederevo, nakon razmatranja izveštaja Komisije za sprovođenje modela strateškog partnerstva u postupku privatizacije Železare.

Železara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

U januaru 2012. godine vlada je otkupila Železaru od američkog "Ju-Es-Stila" za simboličan jedan dolar, a u međuvremenu su raspisana dva tendera na koja se nije javio nijedan ponuđač.Država mesečno pomaže proizvodnju u Železari sa oko 10 miliona dolara.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!