Home Info Ukinuta prinudna uprava u smederevskoj Gimnaziji

Ukinuta prinudna uprava u smederevskoj Gimnaziji

redakcija

Prosvetna inspekcija je ukinula prinudnu upravu koju je resorno ministarstvo pre dva meseca uvelo u jednoj od najstarijih i najuglednijih srednjih škola u Srbiji – smederevsku Gimnaziju. U dopisu upućenom Gimnaziji, inspekcija navodi da su u međuvremenu u školi ispravljeni svi nedostaci i preduzete naložene mere. Međutim, profesori koji su zajedno sa učenicima štrajkovali zbog uvođenja prinudne uprave, tvrde da ništa bitno nije urađeno, te da su oni zapravo kolateralna šteta u obračunu sa pojedincem.

– Isti republički inspektori koji su utvrdili nepravilnosti sada konstatuju da godišnji plan rada nije ispravljen, ali i da ne mora da se ispravlja, važno je da mi shvatimo da ima grešaka i da su oni bili u pravu. Ukinute su ubrzo privremene mere iako nije usvojen ni razvojni plan škole. A šta je to zaista tako epohalno urađeno? Direktor je smenjen. To je izgleda i jedino bilo potrebno – navode profesori Gimnazije u pismu „Politici”.

Kolektiv i dalje smatra da osnova za razrešenje direktora Milutina Vučkovića i uvođenje prinudne uprave nije ni bilo, te da do svega ne bi ni došlo da su nadležne institucije objektivno i odgovorno sagledale stanje u ovoj smederevskoj školi.

Trenutno školu vodi v. d. direktora profesor Aleksandar Marinković, koga je predložio kolektiv. U toku je formiranje novog školskog odbora, čime će Gimnazija u Smederevu i zvanično izaći iz privremenih mera. Imenovani su predstavnici kolektiva i roditelja, ali se čeka odluka lokalne samouprave. Nakon toga očekuje se legitimna procedura za izbor novog direktora.

Ukratko, „spornog” direktora Milutina Vučkovića, koji je na toj funkciji bio dugi niz godina, izabrao je Školski odbor na konkursu. Ministar se nije oglasio u zakonskom roku, pa je stari direktor postao i novi, što, očito, nekome nije odgovaralo, tvrdili su zaposleni aludirajući na gradonačelnicu Jasnu Avramović.

Problema je bilo i oko formiranja Školskog odbora i njegovog predsednika, a sve to otvorilo je vrata prosvetnoj inspekciji koja je predložila uvođenje privremenih mera, a kasnije i razrešenje direktora. Na teret mu je stavljeno što drži besplatno časove u jednom odeljenju, da je predsednik školskog odbora nepravilno izabran, da je godišnji plan rada nepotpun, te da nije donet školski razvojni plan. Zaposleni smatraju da je inspekcija bila dužna da naloži da se nepravilnosti u nekom roku otklone, što je, tvrde, uobičajena praksa. To je izostalo, ali je smena direktora i uvođenje prinudne uprave dovelo do štrajka profesora, a potom i učenika, uličnih šetnji i protesta.

O. Milošević

Izvor: Politika

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!