Home Info Buka zaustavila noćni pretovar

Buka zaustavila noćni pretovar

by redakcija

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine zabranila je Železari Smederevo pretovar u Staroj luci tokom noći. Ova odluka usledila je nakon peticije građana koji su se žalili na buku koju stvaraju mašine za pretovar rude i čeličnih proizvoda.

Građani Smedereva koji žive u neposrednoj blizini teretne luke u Ulici despota Đurđa, posle upornih nastojanja i alarmiranja odgovornih inspkcija izborili su se za mirnije noći.

– Ispuštanje tereta u barže ili vagone proizvodi takav prasak da se prozori tresu, a mi noću skačemo iz kreveta. Oka nismo mogli da sklopimo, i posle višemesečne borbe, nadležni su reagovali – kaže jedan stanar.

Inspekcija za zaštitu životne sredine Republike Srbije, nakon ispitivanja nivoa buke koju stvaraju mašine, ustanovila je da su prekoračene granične vrednosti buke u životnoj sredini za noćni period. Doneto je rešenje kojim se zabranjuje Železari Smederevo pretovar na lokaciji Stare luke u noćnom periodu do uvođenja tehnologija i procedura kojima će se dostići propisane granične vrednosti indikatora buke tokom noći. Istraživanja su pokazala da je buka preko dana u dozvoljenim granicama.

Iako stanari tvrde da Železara krši zabranu noćnog rada, zbog značajnog smanjenja obima proizvodnje u čeličani, i posledično umanjenog pretovara, Smederevci malo mirnije spavaju.

Inače, luka u centru grada, zatvorila je izlaz na reku i veliki je ekološki problem grada. Za izmeštanje luke u industrijsku zonu, gde već postoje lučki kapaciteti, potrebno je novim kolosekom spojiti obalu Dunava i postojeću železničku trasu. Projekat koji bi zauvek rešio nesanicu građana ali i zagađenje, počeo da se realizuje 2004. godine, ali pruge još nema. Jedan od glavnih razloga je besparica. Prema proračunima Saobraćajnog instituta, za novi kolosek u dužini od 5,3 kilometra potrebno je oko osam miliona evra.

Gradsko veće pre godinu dana dalo je zeleno svetlo predlogu za izgradnju dela železničke pruge na lokaciji Krak trijangl. Ovaj kapitalni posao je zapravo prva faza izmeštanja industrijske luke iz centra grada.

ZAGAĐENjE

Osim buke, prema ranijim proračunima, u Staroj luci godišnje se pretovari više od dva miliona tona rude i tom prilikom oslobodi 200.000 tona čestica prašine. Luka je udaljenja samo pedesetak metara od stambenih zgrada.

GRAD IZGUBIO MILIONE
Godišnje Dunavom pored Smedereva prođe oko 5.000 putničkih brodova, koji nemaju gde da pristanu, zbog čega su turizmu nanete milionske štete. Preseljenje luke doneće i izmeštanje železničke stanice i koloseka kojim je sada zarobljen ulaz u Tvrđavu. Otvaranje prilaza Tvrđavi, jedan je od preduslova da ona uđe u zvanične projekte Uneska.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!