Home Info Predstavljen zbornik radova „Prenos moštiju svetog Luke u Smederevo“

Predstavljen zbornik radova „Prenos moštiju svetog Luke u Smederevo“

redakcija

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva, Episkopa požarevačko-braničevskog g. Ignatija, organizovana je 27. maja 2019. godine promocija Zbornika radova prosvećenih prenosu moštiju Svetog Luke u Smederevo, u crkvi svetog apostola i evanđeliste Luke na Carini u Smederevu. Na poziv uprave crkve svetog Luke, na čelu sa episkopom braničevskim G. Ignatijem, priređivači ovog zbornika gostovali su u hramu koji je podignut u čast prenosa moštiju svetog Luke u Smederevo. 

Episkop požarevačko-braničevski i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, dr Ignatije Midić, srdačno je pozdravio sve prisutne među kojima su bili predstavnici grada i gradskih ustanova u Smederevu i poželeo dobrodošlicu svima na predstavljanju Zbornika radova o prenosu pomštiju svetog Luke.

U nekoliko reči vladika Ignatije podsetio nas je o značaju poštovanja moštiju u pravoslavnoj Crkvi. "Izvorno značenje izraza "mošti" se prevodi kao „moći“. Kod Srba, izraz "mošti" ili "moći" korišćen je u narodu i za mošti kao izvor izvesnih natprirodnih, čudotvornih snaga – moći, prevashodno isceliteljskih, pa je stoga i poseban odnos prema njima izražavan kroz celivanje, poklone, molitve. Ranije je postojao i čest običaj zaštite od napada neprijatelja uz pomoć moštiju svetitelja, po uzoru na događaj koji se dogodio u Smederevu, 12. januara 1453. godine".

Vladika Ignatije je zatim predstavio sagovornike: g. Miletu Radojevića, direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije, prof. dr Vladimira Davidovića, pomoćnika ministarke pravde Vlade Republike Srbije i o.dr Radomira Miloševića, sveštenika koji je započeo izgradnju Crkve svetog Luke.

Najpre se obratio prisutnima g. Mileta Radojević, koji je u svom obraćanju izneo razlog zbog kojih je Kancelarija podržala ostvarenje ovog projekta i predočio odnos države prema očuvanju verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta. Direktor je takođe napomenuo da je kancelarija nastavila sa otklanjanjem istorijskih nepravdi koje su učinjene prema našoj Crkvi i obavezao se da će, u okvirima mogućnosti, nastaviti da pomaže ovakve projekte.

Vladika Ignatije je potom zamolio prof. dr V. Davidovića, kao jednog od autora, da predstavi viziju i inicijativu za istraživanje i sabiranje istorijskih činjenica o prenosu moštiju svetog Luke u Smederevo.

U ovom obimnom zborniku, od gotovo 800 stranica, nalaze se po prvi put prevedeni srpski hagiografski tekstovi koje su pisali očevici događaja, uključujući najstariji koji se čuvao u biblioteci u Vatikanu, u kojima se otkriva kako je, na zahtev despota Đurđa, potvrđena autentičnost moštiju svetog Luke. Knjiga otkriva do sada mnoge neznane ili nepotvrđene činjenice, ali i čini ono što je po mišljenju autora najbitnije – čuva od zaborava jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji ne samo Smedereva nego čitave Srbije.

Vladika je pozvao i o. dr Radomira Miloševića, sveštenika koji je još pre dvadeset godina prepoznao potrebu da se Smederevo sagradi velelepnu Crkvu i da je posveti upravo ovom apostolu.  O. Radomir istakao je u ime svih Smederevaca veliku zahvalnost autorima i priređivačima na trudu i ljubavi koju su uložili podarivši nam ovaj zbornik.

 

prezviter Darko Stojanović
foto: promo

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!