Home InfoHronika Nastavak suđenja Jasni Avramović

Nastavak suđenja Jasni Avramović

by redakcija

Glavni pretres u postupku koji se pred Višim sudom u Smederevu vodi protiv gradonačelnice Jasne Avramović za primanje mita, u vreme kad je bila načelnik infektivnog odeljenja smederevske bolnice, nastavljen je iznošenjem završnih reči odbrane. U gotovo trosatnom izlaganju pred sudskim većem, branilac gradonačelnice Petar Petrov izvršio je analizu dokaza nakon čega je pozvao sud da donese oslobađajuću presudu.

-Prema krivičnom zakonu bitan element krivičnog dela primanja mita je da službeno lice izvrši protivpravne radnje u okviru službenog ovlašćenja, a ukoliko taj elemenat ne postoji nema ni krivičnog dela primanja mita – rekao je Petrov ističući da Avramovićeva nije davala lažne dijagnoze i da nije učestvovala u procesu odlučivanja o dodeli invalidskih penzija.

Time se, navodi on, dovodi u pitanje i moguća dilema oko uzimanja novca, pa bi zato moglo da se razmišlja o eventualnom dokazivanju korupcije u zdravstvu, ali Petrov napominje da bi i u tom slučaju presuda bila odbijena, usled apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

-U konkretnom slučaju u pitanju je i javna ličnost, te eventualna greška u presuđivanju može da ima nesagledive i nenadoknadive negativne posledice, i to ne samo lično za optuženu Jasnu, već i za ugled pravosuđa i šire – zaključio je Petrov.

Iznošenje završnih reči započela je i gradonačelnica Jasna Avramović, naglasivši da je proces protiv nje konstruisan, optuživši tužilaštvo za falsifikovanje dokaza.

-Tužilaštvo svoje dokaze bazira na “rekla-kazala”. Kada nije bilo nikakvih materijalnih dokaza o primanju bilo kakvog novca, sada je jasno zašto je tužilaštvo falsifikovalo cirozu i sve ostale navode iz optužnice, a to je da su dijagnoze izmislili, kao i to i da su na osnovu njih osiguranici ostvrili pravo na penziju. Pisano-materijalnim dokazima dokazalo se da je ovakve tvrdnje tužlaštvo izmišljalo radi konstruisanja optužnice i nepostojećih krivičnih dela, a to je svesno urađeno da bi se ja optužila – navela je Avramovićeva.

Gradonačelnica  je dodala da je ceo proces politički montiran s obzirom na to da je ona te godine bila predsednik opštine ispred grupe građana koji je pobedio na neposrednim izborima sve političke partije.
Glavni pretres biće nastavljen iznošenjem završnih reči Avramovićeve 19. maja u 11 časova. Nakon okončanja iznošenja završnih reči sud bi trebalo da zakaže izricanje presude.
 
GRADONAČELNICINA  JAVNOST

Osim kolega novinara iz redakcija Bete, Večernjih novosti i Informera, iznošenju završnih reči, između ostalih, kao predstavnici javnosti prisustvovali su i načelnik Podunavskog upravnog okruga Radoslav Cokić, zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović, direktor opšte bolnice “Sveti Luka” Nenad Đorđević, direktor Centra za socijalni rad Miloš Đorđević, članovi Gradskog veća Miša Ivković i Mirko Đurić i zamenik direktora JKP “Čistoća” Petar Disić. U vreme kada se na republičkom nivou donose odluke o novom radnom vremenu u javnoj administraciji i povećanju efektivnosti rada funkcionera i činovnika, svi pomenuti, koji se nalaze na odgovornim funkcijama bitnim za rad lokalne samouprave, gotovo ceo svoj radni dan, od 10 do 15 i 30, proveli su u sudnici dajući podršku gradonačelnici.

J.V.

Izvor: Smederevske novine

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!