Home Info Bolest prođe, čekanje nikad

Bolest prođe, čekanje nikad

redakcija

Zbog nevesele činjenica da je sve manje lekara, a sve više pacijenata, na specijalističke preglede kod endokrinologa, gastroenterologa i hematologa, te za ultrazvuk srca i kolor dopler, u opštoj bolnici "Sveti Luka" u Smederevu čeka se i do tri meseca.

Početkom godine su, podsetimo, gužve ispred ordinacija bile tolike da je i policija morala da interveniše, pa je privremeno rešenje bilo da ovdašnjim lekarima u pomoć priskaču kolege iz Beograda. Sada je stanje nešto bolje, mada su za pojedine supspecijalističke preglede liste čekanja i dalje predugačke.

– Imamo dva endokrinologa koji pregledaju oko 500 ljudi mesečno – kaže direktor bolnice "Sveti Luka" dr Nenad Đorđević. – Takođe, to dvoje specijalista "pokriva" i oko 2.500 dijabetičara kojima je dva puta godišnje neophodan pregled. S obzirom na to da se, dakle, radi o gotovo 5.000 pregleda godišnje, proizilazi da bi naši endokrinolozi trebalo sasvim da zanemare sve ostale pacijente.

Zbog svega toga, pregled kod lekara ove specijalnosti trenutno je moguće zakazati tek za kraj septembra, a slično je i s pacijentima kojima je potrebno mišljenje gastroenterologa, kojih u Opštoj bolnici takođe ima samo dvoje. Oni su u junu, primera radi, obavili oko 400 zakazanih pregleda, ne računajući pacijente koji su stigli kao hitni slučajevi…

Problema ima i na Hematologiji, gde radi samo jedan specijalista, pa bolesnici na pregled čekaju oko dva meseca.

– Svojevrsno usko grlo nam je i Radiologija, jer umesto osam imamo samo pet rendgenologa. Posebno su velike gužve za mamografiju – priznaje direktor dr Đorđević.

Al, posle gotovo tri meseca bez doktora, nedavno je na kolor dopleru krvnih sudova vrata počela da radi jedna koleginica, pa uspevaju da ubrzaju dinamiku pregleda, iako na listi čekanja trenutno ima čak 150 pacijenata.

J.Ilić

Izvor: Miloš Savić

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!