Home Info BALKANSKA ODISEJA

BALKANSKA ODISEJA

by redakcija
 Balkanska odiseja naziv je turneje nacionalnog ansambla „Kolo“, u okviru koje će će biti održan koncert i u našem gradu, u petak, 15. jula. Koncert počinje u 20 časova, a ulaz je slobodan.
Još se nisu stišali aplauzi sa prepunih tribina i zidina dvora despota Đurđa Brankovića, ni utihli zvuci orkestra Beogradske filharmonije i sve nam se čini kao da još uvek odzvanjaju ovim posebnim prostorom, a već se novi umetnici spremaju da nas još jedanput očaraju svojim umetničkim umećem. 
Posle turneje po Makedoniji, a pre odlaska u Kanadu i SAD, nacionalni ansambl „Kolo“ u petak 15. jula nastupiće u Malom gradu Smederevske tvrđave. U programu će učestvovati više od 60 umetnika igrača-pevača i narodni orkestar. Na repertoaru koncerta poetičnog naziva „Kolo duša Srbije“ nalaze se koreografije, pesme i melodije iz gotovo svih krajeva Srbije: Vlaške igre, Đurđevdanski običaji iz Podgrmečja, „Trojno“, čobansko nadigravanje iz Istočne Srbije, Igre iz Biničke Morave, „Vranjanska svita“ i druge, splet pesama „Mozaik“, pesma „Gde si bilo, jare moje“, splet narodnih melodija „Od kada mi frula ne zvoni“ i dr. Nacionalni ansambl „Kolo“ igrom, pesmom i muzikom profesionalno izvodi i dočarava raznovrsnu i bogatu srpsku tradicionalnu umetnost, raskoš i lepotu originalnih kostima i visok stepen muziciranja narodnog orkestra.
Аnsambl „Kolo“ je jedna od najaktivnijih nacionalnih institucija kulture uključenih u projekat Srbija u Srbiji Ministarstva kulture Republike Srbije. Ovo ministarstvo je zajedno sa lokalnim samoupravama iniciralo projekat Srbija u Srbiji sa namerom da pokrene i preokrene kulturnu sredinu Srbije. Otud i slogan projekta kultura u p(re)okretu. Projekat za cilj ima povezivanje svih građana Srbije sa nacionalnim institucijama kulture koje se nalaze u Beogradu,  ali i umrežavanje institucija kulture u čitavoj Srbiji, što predstavlja istinsku decentralizaciju. Zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Srbije i lokalnoj samoupravi Smedereva ulaz na koncert je besplatan.
Posle ogromnog interesovanja koje je izazvao koncert Beogradske filharmonije u Smederevu, kada su čitave kolone ljudi strpljivo čekale da uđu u u ambijent Smederevske tvrđave, organizatori mole sve ljubitelje ovakvih umetničkih događaja da se put Smederevske tvrđave upute na vreme i ponovo naoružaju strpljenjem, jer se ništa manja poseta ne očekuje ni ovoga puta.
Posle ovog koncerta, od 11. do 20. avgusta – cela Smederevska tvrđava i nebo iznad nje biće velika pozornica za najbolje srpske i evropske pozorišne umetnike na trećem „Tvrđava teatru“!

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!