Home Info 90 godina veslanja u Smederevu

90 godina veslanja u Smederevu

redakcija

U Galeriji savremene umetnosti u četvrtak je otvorena izložba  „90 godina veslanja u Smederevu“ u organizaciji Veslačkog kluba Smederevo. Na 30-ak panoa, uz nekoliko pehara iz različitih perioda i vesala, prikazan je istorijat jednog od najtrofejnijih klubova u našem gradu. Najveću pažnju mnogoborjnih posetilaca na otvaranju izložbe privukao je čamac u kome su Dule i Vesa stigli do, za sada, jedine seniorske zlatne medalje.

Tokom devet decenija veslači iz Smedereva veslali su na gotovo svim kontinentima i tako doprineli da se naš grad prepoznaje i po veslanju. Od 1924. godine 6. maja na Đurđevdan kada je, na ideju ruske omladine u Smederevu, doneta odluka da se osnuje Veslačko-plivački klub Smederevo pa do današnjih dana kroz ovaj klub prošle su hiljade veslača i veslačica. To je, pozdravljajući prisutne na otvaranju izložbe rekao i zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović.

 – Veslački klub na neki način predstavlja istoriju Smedereva, naše zlato i ono sa čim možemo da se podičimo pred svetom. Devedest godina nije veliki period u istoriji, veliki su za ljudski vek, ali su u ovih 90 godina smederevski veslači bili svedoci mnogih promena i prilika u srpskom i smederevskom društvu. Gledajući ove fotografije čovek ne može da ostane ravnodušan. Može da se vidi koliko je energije, snage, entuizijazma i elana utkano u ono što se zove Veslački klub Smederevo. Čestitam Vam prvih 90 godina i želim da još mnogo decenija uspešnih rezultata zajedno sa nama Smederevcima i vašim mnogobrojnim prijateljima sa drugih meridijana. Sa punim srcem otvaram izložbu posvećenu 90-godišnjici veslanja u Smederevu – rekao jeTeofilović.

Predsednik kluba Dragoljub Paunović zahvalio se prisutnima koji su došli na otvaranje izložbe i još jednom naglasio da su svi veslači jedna velika porodica.
– Preživeo je ovaj klub jedan veliki svetski rat, obitavao u pet različitih država i najzad dočekao ovu pravu Srbiju kojoj je odmah podario nekoliko šampiona. Pored sjajnih rezultata na sportskim terenima, u našem klubu ima mnogo ljudi koji imaju veliki osećaj pripadnosti Veslačkom klubu Smederevo. To se odnosi na sve generacije veslača koje su prošle kroz naš klub. 

Paunović je naglasio da je najviše materijala, slika i podataka, vezanih za istorijat kluba, prikupio doktor Božidar Đorđević  jedan od tvoraca modernog Veslačkog kluba Smederevo. Za izložbu su korišćeni i podaci iz knjige jednog od trenera kluba Ljubomira Pavlovića, a sve to su za ovu izložbu priredili jedan od trenera i sekretar u klubu Saša Dragutinović i novinar Saša Šparović. Osim toga, puno materijala sačuvao je i od zaborava spasao dugogodišnji sekretar kluba Miki Nedeljković.

Izložba hronološki prati istorijat kluba od osnivanja do 2014. godine kada je 90. rođendan obeležen najvećim uspehom u istoriji, osvajanjem zlatne medalje na Evroskom prvenstvu u Beogradu kada su šampioni Starog kontinenta postali Dušan Bogičević i Veselin Savić. Uz dužno poštovanje svima onima koji su stvarali istoriju kluba i koji su postavili temelje modernog veslanja u Smederevu, poseban segment izložbe predstavljaju panoi simbolično nazvani „Era vrhunskih rezultata“. Na osam panoa uz mnogo slika i propratnog teksta svi posetioco mogu da se podsete na godine kada je ime Smedereva počelo da se čuje širom sveta. Sve je počelo 1996. godine i prvom juniorskom srebrnom medaljom u Glazgovu u režiji Bobana Rankovića i Miloša Vujanića. Godinu dana kasnije Ranković je u skifu postao vicešampion sveta. Ređale su se medalje sa velikih takmičenja, a kao kruna napora stigao je i nastup na Olimpijskim igrama u Sidneju gde je Boban Ranković bio osmi u četvercu bez kormilara. Posle njega na veliku scenu stupio je Goran Nedeljković možda najuspešniji veslač Smedereva svih vremena, zatim Vladimir Paunović, Jovan Jovanović, Dušan Bogičević, Veselin Savić, Nemanja Nešić, Nikola Selaković, Ivan Ostojić, Aleksandar Radović…Lista se tu ne završava. Na vrata seniorske reprezentacije kucaju neki novi momci koji nagoveštavaju da će izložba povodom 100 godina biti obeležena sa još više dobrih rezultata. Svi se nadaju da je sazrelo vreme da se konačno i sa Olimpijskih igara u Smederevo donese neka od medalja. Kako sada stvari stoje Smederevo ima trojicu kandidata za nastup u Rio de Žaneiru, a to su prvaci Evrope u dvojcu bez kormilara Dušan Bogičević i Veselin Savić i Aleksandar Filipović u dublu sa Marjanovićem.

Saša Šparović

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!