Home InfoHronika 5.000 stanova bez grejanja

5.000 stanova bez grejanja

by redakcija

Radijatori u stanovima oko 5.000 korisnika centralnog grejanja danima su naizmenično topli-hladni, a gradska toplana ostala je pre dva dana potpuno bez mazuta. Zbog velikih dugova i potraživanja, ali i besparice, grejna sezona je neizvesna.

Za razliku od domova Smederevaca sa centralnim grejanjem, u Javnom preduzeću za stambene usluge i toplifikaciju je ovih dana pakleno vruće. Posebno su se usijale telefonske linije, jer građani protestuju.

– Nedopustivo je da grad ostane bez grejanja usred decembra. Ako je to zbog onih koji ne plaćaju, zašto da ispaštaju redovne platiše – kaže sugrađanka koja nema dug za centralno grejanje.

Bune se, međutim, i oni koji imaju minus na računima.

– Izvinjavamo se korisnicima koji nas ovih dana zasipaju pritužbama. Razumem njihov bes, ali ne razumem kada se žali neko koga smo 15 puta tužili zbog duga – kaže Milorad Đorđević, direktor JP za stambene usluge i toplifikaciju.

I dok i savesne platiše prete da neće plaćati račune, direktor potvrđuje da se od početka sezone greje štedljivo. Zalihe su se potrošile, tako da su kotlarnice, kojih u gradu ima trinaest, jedna po jedna ostajale bez mazuta.

– Imamo obećanja da ćemo u petak dobiti oko 250 tona iz robnih rezervi, a grad je uplatio vanrednu finansijsku pomoć. Za dalje se snalazimo – rekao je Đorđević.

Inače, i ovo komunalno preduzeće duguje 4.200 tona mazuta potrošenog prošle zime Republičkim robnim rezervama i AD „Nafti“. Radijatore su ohladili dugovanja građana i privrede i prazni računi toplane. Potrošači su napravili dug od 206 miliona dinara, od toga 171 milion duguju građani i 32,5 miliona dinara privreda.

Energent se nabavlja na kašičicu, zavisno od para na računu preduzeća, tako da Smederevci nisu sigurni da li će se buditi u toplim ili hladnim stanovima.

– U najhladnijim mesecima potrebno nam je oko 70 miliona dinara mesečno za mazut. I da naplatimo sve 100 odsto, to je 33 miliona. Za naredna dva meseca, u najkritičnijem delu grejne sezone, potrebno je oko 2.000 tona mazuta odnosno 130 miliona dinara – objašnjava direktor Milorad Đorđević.

POSKUPLjENjE

Uz hladan tuš nakon vesti da je neizvestan nastavak sezone, u gradu se širi priča da će nadležni možda morati da zatraže od lokalne samouprave da odobri poskupljenje od deset odsto. Cena grejanja iznosi 100 dinara po kvadratnom metru i plaća se tokom cele godine.

J.Ilić
foto: SDCafe

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!