Home Info 21. medalja za Srbiju

21. medalja za Srbiju

by redakcija

Juče je na strelištu u Sportskoj hali Smederevo uspešno završen dvodnevni drugi međunarodni turnir za mlađe kategorije standardnim vazdušnim oružjem. U konkurenciji 150 strelaca iz devet zemalja (Rusija, Francuska, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija)  srpskim strelcima pripala je ukupno 21 medalja, od kojih su tri osvojene u finalima drugog takmičarskog dana, kada se održao Omladinski „Valter“ kup. Veliki broj naših strelaca je našao put do finala, ali zlatna odličja pokupili su gosti iz Rusije, Hrvatske i Francuske. Najuspešnija srpska takmičarka dvodnevnog turnira u Smederevu je Sanja Vukašinović, jer je prvog dana trijumfovala među juniorkama puškom, sa najboljim rezultatom dana. Dve medalje pripale su i jednom od najmlađih finalista „Valter“ kupa Đorđu Saviću, koji je na Velikoj nagradi Smedereva pobedio u kadetskoj konkurenciji. Najveći uspeh iz kluba koji je bio domaćin i organizator turnira ostvarila je Natalija Tasić, koja je u dva dana dva puta obarala lični rekord i drugog dana ostvarila plasman u finale puškom i osvojila osmo mesto. 
Nagrade sponzora, nemačkog proizvođača oružja „Valter“, za rezultat najbliži svetskom rekordu u juniorskoj konkurenciji puškom i pištoljem osvojili su po drugi put hrvatska reprezentativka Valentina Gustin (puška LG 400) i francuski reprezentativac Nikolas Tiel (pištolj LP 400). Gustinova, jedna od najmlađih učesnica olimpijskih igara i Riju i pobednica prvog „Valter“ kupa u Smederevu upravo je sa puškom osvojenom prošle godine nastupala i na ovogodišnjem turniru i sa 420,3 kruga oborila svetski juniorski rekord i u osnovnom delu (420,1) i u finalu. Pošto smederevski turnir nije u kalendaru Evropske streljačke konfederacije njeni rezultati su na žalost ostali nezvanični. 

Prvog takmičarskog dana, u subotu 26. novembra, strelci su se takmičila za Veliku nagradu Smedereva (Grand Prix of Smederevo). Bili su podeljeni u tri uzrasne kategorije: kadetskoj (do 16 godina), mlađe-juniorskoj (17 i 18 godina) i juniorskoj (19 i 20 godina). Srpski takmičari su osvojili pet zlatnih, pet srebrnih i osam bronzanih medalja.

Vazdušnom puškom odličjima su se okitili članica Streljačke družine „Novi Sad 1790“ Sanja Vukašinović (juniorka), Jovana Jović iz Streljačkog kluba „Novi Beograd Ušće“ u kadetskoj konkurenciji, mlađi junior Đorđe Rančić (Streljački klub „Milorad Mančić Lukanjac“ iz Pirota) i kadet Đorđe Savić (Streljački klub „Oko sokolovo“ Kosjerić). Pištoljem prvo mesto u konkurenciji juniora „upucao“ je Branko Mašanović (Klub streljačkih sportova „Policajac“ Beograd), koji je sa 569 krugova postigao i najbolji rezultat dana ovim oružjem u muškoj konkurenciji. Vukašinovićeva je „ubila” najbolji rezultat puškom kod dama, visokih 416,3 kruga. 

Srebrne medalje u pojedinačnoj konkurenciji osvojili su Natalija Anastasijević (Streljački klub „Partizan“ Beograd, pištolj juniorke), Marija Malić (Streljački klub „Jedinstvo“ Stara Pazova, puška kadetkinje) i Lazar Kovačević (Streljački klub „Jagodina 92“, puška juniori).

Bronzama su se okitili Malina Stanojković (Streljački klub „Bor 030“, pištolj mlađe juniorke), Đurđina Lazić (SK „Novi Beograd Ušće“, pištolj juniorke), Marija Kolarević ( SK „Jedinstvo“ Stara Pazova, puška, kadetkinje), Nevena Armuš (Streljački klub „Čika Mata“ Kragujevac, puška mlađe juniorke), Tatjana Banjac (SD „Novi Sad 1790“, puška juniorke).

U ekipnoj konkurenciji dominirali su strelci iz Rusije, a u timskom nadmetanju od srpskih klubova najviše odličja pokupio je „Novi Beograd Ušće“: srebro puškom u ženskoj konkurenciji i dve bronze (puška muškarci, pištolj devojke). Tim kragujevačkog „Čika Mate“ je bio drugi u ekipnoj konkurenciji puškom za muškarce, dok je kod devojaka treće mesto pripalo „Novom Sadu 1790“.

Rezultati smederevskih strelaca: Ana Todorović je sa 351 krugom bila sedma u kategoriji do 16 godina pištoljem (nastupala je sa upalom kolena, što je onemogućilo da napravi bolji rezultat), Petar Adamović je sa 543 kruga bio peti u kategoriji do 18 godina pištoljem, Natalija Tasić sa 410, 7 krugova (lični rekord) bila je peta, Iva Jovanović sa 389 krugova dvadeset peta, Jovana Lazić sa 374,1 krugom trideset prva, a odmah iza nje Dunja Rajković sa 373,6 krugova, sve tri u kategoriji do 16 godina (ekipno šeste: Tasić, Jovanović, Lazić), a u istoj kategoriji do 16 godina Veljko Ilić je sa 605,2 kruga bio dvanaesti, Nemanja Adamović sa 576,6 krugova dvadeseti, a Nemanja Živojinović sa 534,9 dvadeset i treći (ekipno sedmi). 
U nedelju je održan Omladinski kup „Valter“ (Walther Youth Cup), na kome su se strelci iz sve tri kategorije takmičili u istoj konkurenciji, a mladi srpski strelci izborili su se za  tri medalje. Sanja Vukašinović je „upucala“ srebro u takmičenju juniorki puškom, Marija Šunjevarić (Streljačka družina „Aleksa Dejović“ Užice) se okitila medaljom istog sjaja u nadmetanju juniorki pištoljem. Najprijatnije iznenađenje je napravio kadet Đorđe Savić osvojanjem bronzane medalje u muškoj juniorskoj konkurenciji puškom. Smederevska takmičarka Natalija Tasić je ponovo oborila svoj lični rekord i sa 612,2 kruga se kao sedma plasirala u u svoje prvo finale juniorki puškom. 
Rezultati ostalih strelaca Smedereva: juniorke puškom – Iva Jovanović 398,5 krugova (29) i Dunja Rajković 383,9 krugova (38); juniori puškom – Veljko Ilić  608,9 (12) i Nemanja Adamović 583,6 (27), juniorke pištolj – Ana Todorović 349 (19) i Tijana Dimitrijević 243 (23) i junior pištolj Petar Adamović 554 (11). 

Ovo takmičenje je bilo kriterijumsko za sastav juniorske reprezentacije Srbije za Evropsko prvenstvo u Mariboru u martu iduće godine. Sledeće takmičenje na kome će se okupiti domaći i inostrani strelci je 41. Internacionalno prvenstvo Beograda, od 9. do 11. decembra. 

foto: S. Radanočević

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!