Home InfoSport Živi uspomena na Minju – memorijalni turnir u subotu

Živi uspomena na Minju – memorijalni turnir u subotu

by redakcija1

Milun Popović Minja bio je Smederevac, košarkaš koji se borio sa leukemijom. Želeo je da, čim ozdravi, društvo iz kraja ponovo okupi na terenu za basket. Nije ozdravio.

Preminuo je, ali su njegovu želju ostvarili prijatelji. Pre 16 godina, pokrenuli su Minjin memorijalni turnir.

Minja je imao svega 30 godina kada je, 2005. preminuo od leukemije. Već naredna godine, održan je prvi turnir u sećanje na njega.

Ideja se nametnula dok je on bio bolestan jer je često govorio da ćemo kad se oporavi, svi opet na teren. Da se okupimo, družimo i da pozovemo sve one koje nije dugo video jer je on poslednjih pet ili šest godina živeo u Italiji.

Bio je borac do poslednjeg dana. Kada je umro, mi smo odlučili da ispunimo tu njegovu želju i da se ipak okupimo. Veliki je odziv bio te prve godine.

I tako je sve krenulo. Dugo je to bio jedini basket turnir ovog tipa u Smederevu, želeli smo da se odvija na gradskom trgu, ali nismo uspeli u tome.

Vremenom je turnir postajao sve ozbiljniji, ali pre svega, tu je u oduvek najvažnije bilo drugarstvo, skupe se Minjini drugovi, mi koji smo sa njim odrasli i družili se, a sada i neke mlađe generacije…

Živi uspomena na Minju, nikada nismo odustali niti smo razmišljali da prekinemo tradiciju – kaže, za SDCafe.rs Miloš Ćujić, jedan od Minjinih drugova i organizatora.

Ovoga puta, u subotu, 23. septembra, na sporstkim terenima na Carini, održava se 16. turnir. Prijave su otvorene do petka, kotizacija je 5000 dinara i sve informacije se mogu pronaći na FB stranici.

U proseku se takmiči oko 15 ekipa uglavnom iz Smedereva i mesta u okruženju – Grocke, Smederevske Palanke, Velike Plane i Smedereva. Igra se 3X3 basket po FIBA pravilima.

Učestvuju i škole košarke, čiji polaznici na dan finala igraju klasičan basket. Tu je i uobičajeno šutiranje trojki za šta može da se prijavi svako iz publike ko želi da se oproba.

Uveče se igra finale, nakon čega je dodela diploma, pehara i novčanih nagrada.

FOTO: FB – Меморијални турнир у баскету „Милун Поповић Миња“

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!