Home Info Železara na tihom hodu do septembra

Železara na tihom hodu do septembra

by redakcija

Druga visoka peć u Železari "Smederevo" na tihom hodu od 10. jula uz uslov da ponovo počne da radi punim kapacitetom 1. septembra i da ne bude otpuštanja radnika, dogovoreno na sastanku predstavnika sindikata i Vlade Srbije.

Predstavnici menadžmenta i sindikata Železare "Smederevo" i Vlade Srbije dogovorili su se da druga visoka peć Železare od 10. jula do 1. septembra bude na tihom hodu i da ne bude otpuštanja radnika.

Garancije koje su predstavnici sindikata dobili od vlade trebalo bi da budu potvrđene na sednici u četvrtak.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić rekao je novinarima da je to privremena situacija i da je to trenutno, s ekonomskog i operativnog stanovišta, najbolje za Železaru.

Ćirić je potvrdio da neće biti otpuštanja radnika i gašenja smederevske čeličane i da će proizvodnja biti obnovljena od 1. septembra.

Radnici Železare će do tada, kako je rekao Ćirić, biti na odmoru ili plaćenom odsustvu.

Predsednik Samostalnog sindikata Siniša Prelić rekao je da su radnici dobili uveravanja da neće biti otpuštanja i da neće ostati bez posla, jer se zaposleni plaše da ne bude potpuno ugašena železara.

On se složio sa ministrom da je privremena obustava proizvodnje za sada najbolje rešenje i rekao da očekuje da će i nova vlada shvatiti značaj i važnost Železare "Smederevo" za srpsku privredu.

Prelić je objasnio da neće svi zaposleni odjednom ići na plaćeno odsustvo za koje će dobijati 60 odsto zarade već će se to odvijati sukcesivno tokom jula i avgusta.

Menadžment te čeličane najavio je prošle sedmice da će u prvoj nedelji jula rad na drugoj visokoj peći u Železari "Smederevo" biti prebačen na režim tihog hoda zbog potrebe da se promeni način finansiranja kompanije.

Železara "Smederevo" je krajem januara prešla u ruke države, pošto ju je Vlada Srbije otkupila za jedan dolar od američke kompanije "Ju-Es Stil", koja se povukla, jer je poslovala sa gubicima.

Vlada Srbije 18. aprila raspisala je tender za izbor strateškog partnera za Železaru "Smederevo" u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda do sada tri puta pomeran. Poslednji put produžen je do 10. septembra.

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!