Home Info Počeo sastanak za Železaru

Počeo sastanak za Železaru

by redakcija

Predstavnici Vlade Srbije, menadžmenta i sindikata Železare Smederevo razgovaraće danas o aktuelnoj situaciji u toj čeličani i mogućim rešenjima.

Sindikati traže da se ne obustavlja proizvodnja u "Železari Smederevo" a u suprotnom spremni su na brojne sindikalne akcije u celoj Srbiji, rekao je predsednik Nezavisnog sindikata Mileta Gujaničić.

Menadžment te čeličane prošle sedmice najavio je da će u prvoj n4edelji jula rad na drugoj visokoj peći u "Železari Smederevo" biti prebačen na režim "tihog hoda" zbog potrebe da se promeni način finansiranja kompanije.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je ranije da "Železara Smederevo" neće biti zatvorena niti će druga visoka peć biti stavljena na takozvani "tihi hod".

"Železara Smederevo" je krajem januara prešla u ruke države, pošto ju je Vlada Srbije otkupila za jedan dolar od američke kompanije "Ju-Es stil", koja se povukla, jer je poslovala sa gubicima.

"Ju-Es stil" je 2003. godine kupio smederevsku železaru, tadašnji Sartid u stečaju. Smederevska železara imala je učešće od pet posto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 14 odsto učešća u izvozu, a zapošljava oko 5.500 radnika.

Železara ima pogone i ogranke u Smederevu, Šapcu i Kučevu, a bavi se proizvodnjom i prodajom toplo i hladno valjanih proizvoda, kao i belog lima u obliku namotaja i ravnih limova.

Vlada Srbije 18. aprila raspisala je tender za izbor strateškog partnera za "Železaru Smederevo" u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj. Taj rok je, kako je saopšteno, na zahtev potencijalnih kupaca produžen do 10. juna, koji je takođe prolongiran do 10. septembra.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!