Home Info Završeni pregovori u Želvozu, nema plata

Završeni pregovori u Želvozu, nema plata

redakcija

Posle višečasovnih pregovora gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović, predstavnika Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata smederevske fabrike Želvoz, dogovoreno je kako će se rešiti problem tehnoloških viškova, lečenja radnika i povezivanja radnog staža, ali ne i zaostalih plata.
Novinarima je posle sastanka gradonačelnica pročitala zaključke i nije dopustila pitanja "da ne bi bilo različitih tumačenja u medijima". Zaključeno je da Ministarstvo zdravlja uputi dopis Opštoj bolnici u Smederevu, a lokalna samouprava dopis Domu zdravlja o tome da svim zaposlenim u Želvozu i članovima porodica ne že biti uskraćeno pravo na lečenje zbog toga što im zdravstvene knjižice nisu overene.

Pročitala je da Želvoz sutra, 1. novembra, treba da započne rešavanje tehnološkog viška po socijalnom programu, preko tranzicionog fonda Vlade Srbije. Povezivanje radnog staža biće rešeno "kao kod svih preduzeća u postupku restruktuiranja i privatizacije", pročitala je gradonačelnica iz zaključaka pregovora.

Zaposleni Želvoza su tri dana blokirali most koji preko Dunava povezuje povezuje Smederevo i Kovin. Radnici su tražili overu zdravstvenih knjižica, povezivanje radnog staža i isplatu plata. Oni su poslednji novac, aprilsku platu, primili 23. avgusta.

Stav je predstavnika Vlade i lokalne vlasti da su zaključci "dovoljni da se most deblokira", saopštila je gradonačelnica. 

Radnici Želvoza prethodnu noć proveli su na mostu Smederevo-Kovin koji su blokirali pre dva dana. Na mostu je bilo oko 100 radnika, a u toku prepodneva taj broj se udvostručio.

Jedan od njihovih predstavnika Dragan Milijašević potvrdio je da je za danas popodne zakazan razgovor kod gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović sa predstavnicima nadležnih ministarstava kako bi se našlo rešenje za radnike koji traže isplatu zarada i uplatu doprinosa.

Kolona vozila, uglavnom kamiona kod Smedereva, manja je nego prethodnih dana jer ih policija preusmerava na autoput. Na mostu se propuštaju vozila sa decom i hitni slučajevi.

foto: novosti

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!