Home Zanimljivosti zašto je ljubav između čoveka i psa tako jaka?

zašto je ljubav između čoveka i psa tako jaka?

redakcija

Pas odvajkada važi za "najboljeg prijatelja čoveka", a japanski naučnici su sada otkrili da je ta ljubav dublja nego što se verovalo.

Istraživači sa Azabu Univerziteta navode da nivo oksitocina, hormona čije lučenje utiče na jačanje veze izmedju roditelja i dece, raste kod čoveka i psa kad se druže, posebno kada jedno drugom gledaju u oči. 

Njihovi eksperimenti su pokazali da su tokom hiljade godina od pripitomljavanja prvih pasa, ljudi i njihovi četvornožni prijatelji razvili taj instiktivni mehanizam vezivanja. 

Poznat i kao "hormon ljubav", oksitocin se proizvodi u hipotalamusu, a luči ga hipofiza. Utiče na veze emotivne prirode, majčinsko ponašanje, porodjaj, dojenje, kao i na seksualne nadražaje i druge odnose. 

"Oksitocin ima pregršt pozitivnih efekata na ljudsku psihologiju i fiziologiju", izjavio je Takefumi Kikusui, profesor veterine i vodja studije, objavljene u časopisu Science. 

"Imam tri pudlice i osećam snažnu vezu s njima. I sam sam učestvovao u eksperimentu, i moj oksitocin je skočio za 300 odsto nakon što smo se ja i moje pudlice gledali oči u oči", naveo je japanski naučnik, prenosi AP. 

Istraživanje je obuhvatilo razne rase pasa – šnaucere, zlatne ritrivere, labradore, pudlice, biglove i mnoge druge. 

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!