Home InfoDruštvo Za sportske klubove još 130 miliona, ukupno – 250 miliona

Za sportske klubove još 130 miliona, ukupno – 250 miliona

by redakcija1

Budžetom grada u ovoj godini je za sport opredeljeno 250 miliona dinara. Impozantna suma, pogotovo ako se uporedi sa izdvajanjima za neke druge oblasti, medije npr. kojima je opredeljeno mizernih 3 miliona.

Bila bi sasvim opravdana, a verovatno i naširoko pozdravljena, da joj je svrha da omogući da sport bude dostupan i besplatan za ama baš svako dete na teritoriji Smedereva koje bi želelo da nešto trenira.

Ništa od toga. Izdvajanja za sport očigledno imaju neki drugi ključ. Nadležni se pozivaju na kriterijume, masovnost kluba, predložene programe i slično…

Ali ti kriterijumi su malo nerayumljivi, nama obi;nim smrtnicima, neki bi rekli i da nisu dobri jer klubovi u manjim sredinama ne mogu da pariraju onim „velikim“ u gradu. A pri tom su, za selo u kojem se nalaze, pojedinačno, mnogo važniji za lokalnu sredini, jer su neretko ili jedini ili među malobrojnim klubovima, odnosno mestima na kojima se okupljaju oni koji tu žive. Jer u selu, sport je često jedina aktivnost.

No, bilo kako bilo, sve dok se meštani sami ne angažuju i promene pravila igre, ova podela će ići utabanim stazama.

A to znači da od te, velike sume, na koju se nadležni često s ponosom pozivaju u frazi „grad mnogo izdvaja za sport“, praktično najveći deo ode na svega nekoliko „ključnih“ aktera iako je na spisku čak 105 klubova i organizacija.

Tako je od nedavno dodeljenih 130 miliona, 26 miliona otišlo Fudbalskom klubu Smederevo, Savezu sportova 15, isto toliko Gradskom fudbalskom savezu, Klubu malog fudbala Smederevo 10, Savezu za školski sport 5,5, Odbojkaškom klubu Smederevo Carina četiri, pa Omladinskom FK Mihajlovac tri, koliko i FK Mladi radnik 1940. Dakle, 81 i po milion za osam organizacija, a preostalih 48,5 podelilo je 97 klubova.

Suma sumarum, kada se dodaju već pomenuti, ranije opredeljeni iznosi u ovoj godini, od 250 miliona, 100 je podeljeno na 98 organizacija, a najveći udeo od 150 miliona izgleda ovako:

Klub/OrganizacijaPrva raspodelaDruga raspodelaUkupno 150 mil.
FK Smederevo 1924.242650
Gradski fudbalski savez151530
Savez sportova Smederevo81523
Klub malog fudbala81018
Savez za školski sport5,55,511
Omladinski FK Mihajlovac7310
Odbojkaški klub Smederevo Carina448

Primetno je da više klubova ima na raspolaganju veća ili približna sredstva kao i dve krovne organizacije Sportski savez ili Savez za školski sport što teško da se može razumeti jer bi, po logici stvari, njihov rad trebalo da obuhvata mnogo širi krug učesnika i aktivnosti nego što ih ima bilo koji klub pojedinačno.

Solidno je, sa četiri miliona ukupno u ovoj godini prošao i FK Sloboda Lipe, a ako niste znali, po svoj prilici na Leštaru cveta kuglanje – tamošnji klub je dobio 2,2 miliona, za 200 000 više od Veslačkog kluba Smederevo koji ove godine slavi vek postojanja.

Bilo kako bilo, SDCafe vam daje na uvid i sami možete videti raspored sredstava za ovu godinu.

Prva raspodela u 2024.

Druga raspodela u 2024.

 

 

Slične vesti

1 comment

Smederevac 27.04.2024 - 16:28

To se kaže elegantno i perfidno pljackanje narodnih para.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!